Creșterea economiei Rusiei a depășit estimările analiștilor

  • 14 Noiembrie 2014 07:00
Creșterea economiei Rusiei a depășit estimările analiștilor

Creșterea economiei Rusiei a încetinit în trimestrul III 2014, dar a depășit estimările analiștilor, informează Agerpres.

În perioada iulie-septembrie 2014, PIB-ul Rusiei a urcat cu 0,7% comparativ cu trimestrul trei din 2013, după un avans de 0,8% în precedentele trei luni, conform datelor preliminare publicate de Serviciul Federal de Statistică de la Moscova.

Economia rusă înregistrează cel mai slab ritm de creștere de la recesiunea din 2009. Banca Centrală a Rusiei a avertizat recent că în 2015 PIB-ul țării ar putea să nu înregistreze o creștere.

Producția de cereale a Rusiei a fost mai ridicată decât anul trecut, ceea ce a îmbunătățit datele privind PIB-ul în trimestrul trei. De asemenea, producția industrială, în special în sectorul de apărare, ar fi ajutat la avansul economiei.

În ultimele trei luni, rubla s-a depreciat cu 23% față de dolar.

Banca Centrală se așteaptă ca ieșirile nete de capital din Rusia să ajungă anul acesta la 128 de miliarde de dolari, după ce anterior prognoza că în 2014 ieșirile vor totaliza aproximativ 100 de miliarde de dolari. Ieșirile nete de capital din Rusia au ajuns în primul semestru din 2014 la 74,6 miliarde de dolari.

Nivelul capitalului care a părăsit Rusia s-a intensificat anul acesta, în condițiile în care criza din Ucraina accentuează dificultățile cu care se confruntă economia rusă.

Ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, a avertizat recent că există riscul ca Rusia să intre în recesiune anul viitor, dacă prețul țițeiului rămâne la actualul nivel. Cotația barilului de petrol a scăzut cu peste 20% și astăzi se tranzacționa cu 80,38 dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău