Creșterea economică mondială va fi mai mare decât se anticipase, dar revenirea va fi influențată de ritmul vaccinării (OMU)

  • 12 Mai 2021 11:47
Creșterea economică mondială va fi mai mare decât se anticipase, dar revenirea va fi influențată de ritmul vaccinării (OMU)

Creșterea economiei mondiale ar urma să ajungă la 5,4% în acest an, ceea ce înseamnă o performanță mai bună decât se anticipase. Revenirea economică a statelor va fi însă influențată de ritmul lent al campaniilor de vaccinare, a transmis ONU.

Creșterea estimată pentru acest an ar însemna o revenire după o contracție de  3,6% în 2020, potrivit celui mai recent raport World Economic Situation and Prospects publicat de ONU.

Perspectivele de creștere din unele țări din sudul Asiei, Africa sub-sahariană și America Latină rămân însă "fragile și incerte", din cauza progresului lent al vaccinării, se arată în raportul publicat de Departamentul pentru afaceri economice și sociale al ONU.

Economistul șef al ONU, Elliott Harris, a declarat că accesul la timp și universal la vaccinurile COVID-19 va face diferența între sfârșitul pandemiei sau pierderea mai multor ani de creștere, dezvoltare și oportunități, scrie Agerpres, potrivit Digi24.ro.

Creșterea economiei mondiale va masca adâncirea inegalităților în 2021

De exemplu, China și SUA sunt așteptate să înregistreze creșteri economice de 8,2% și respectiv 6,2% în acest an. Alta este însă situația în Nigeria, unde economia va crește cu doar 1,8% în condițiile în care această țară a vaccinat mai puțin de 1% din populație.

ONU cere de mult timp ca vaccinurile să fie puse la dispoziția tuturor țărilor și de asemenea a făcut apel către donatori să finanțeze facilitatea COVAX, care urmărește achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul anului 2021 pentru a asigura un acces echitabil la nivel global.

Într-un raport separat publicat în luna martie, ONU a cerut țărilor să contribuie cu 20 de miliarde de dolari la vaccinarea țărilor sărace în acest an și, de asemenea, a făcut un apel către țările bogate să ofere reduceri de datorii și investiții țărilor în curs de dezvoltare. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău