Creșterea cotațiilor leului denotă disfuncționalitățile structurale, expert

  • 31 Decembrie 2019 13:23
Creșterea cotațiilor leului denotă disfuncționalitățile structurale, expert

Cursul de schimb al monedei naționale față de monedele principalilor parteneri comerciali ai țării a înregistrat o apreciere și în anul curent. Expertul economic Viorel Gîrbu a precizat pentru Infodebit că există un trend lent de apreciere a monedei naționale începând cu anul 2016. Creșterea cotațiilor leului, în special față de valutele principalilor parteneri comerciali, denotă nu atât puterea economică a țării, cât mai degrabă disfuncționalitățile structurale cu care se confruntă țară, subliniază expertul, citat de IPN.

Potrivit lui Viorel Gîrbu, cotațiile monedei naționale sunt de natură să influențeze volumul schimburilor comerciale externe și structura acestora. Aprecierea cotațiilor monedei naționale față de valutele principalilor parteneri comerciali ai țării este unul dintre factorii care reduc din atractivitatea exporturilor produselor moldovenești și implicit din potențialul de dezvoltare a economiei naționale. În anul curent, pe durata primelor zece luni ale anului, deficitul în comerțul extern cu statele UE a crescut cu 6,4%. Volumul exporturilor în România s-au diminuat cu 0,7%.

În anul curent trendul de apreciere a monedei naționale față de cotațiile perechii euro și doar s-au manifestat începând cu luna iulie. În perioada respectivă oferta netă de valută de la persoanele fizice a atins valori comparabile cu vânzările nete de valută către persoanele juridice. Factorul care poate fi asociat totuși tendințelor de apreciere a cotațiilor monedei naționale, în special pentru ultimele luni ale anului, țin de intrările importante de credite și granturi pe conturile Ministerului Finanțelor, dar și a comportamentului pe piața valutară a Băncii Naționale a Moldovei. În lunile octombrie și noiembrie, pe conturile Ministerului Finanțelor au intrat credite și granturi în mărime estimativă de peste 80 de milioane de dolari. În perioada vizată intervențiile pe piața valutară în sensul cumpărării de valută din partea BNM au fost mult mai temperate, fiind achiziționate doar 26 de milioane de dolari.

Pentru data de 30 decembrie curent cotațiile oficiale pentru un euro sunt stabilite la valoarea de 19,206 lei, în scădere cu 1,6% față de cotația acestuia de la începutul anului. Un leu românesc este cotat oficial la valoarea de 4,018 lei moldovenești sau cu 4,3% mai puțin față de cât a fost apreciat cursul oficial de schimb pentru această monedă la începutul anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău