Creșterea cotațiilor la bursele internaționale continuă să ridice prețul la benzină și motorină

  • 21 Iulie 2023 12:46
Creșterea cotațiilor la bursele internaționale continuă să ridice prețul la benzină și motorină

În cadrul exercițiului de stabilire a prețurilor maximale de comercializare a carburanților de tip standard, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă o continuă creștere a cotațiilor internaționale Platts la benzină și motorină.

Conform Reuters, reducerea furnizărilor de petrol din Arabia Saudită și Rusia a  declanșat revenirea prețurilor în această lună. Agenția reiterează că la începutul lunii iulie, Riadul a declarat că va prelungi o reducere voluntară a producției de 1 milion de barili pe zi (bpd) până în august, în timp ce Federația Rusă a decis că va reduce exporturile cu 500.000 de barili pe zi. Totodată, Trading Economics informează că Ministerul Energiei din Moscova a anunțat o reducere a exporturilor cu 2.1 mln tone în trimestrul III, 2023.

Aceste constrângeri a ofertei sunt resimțite deja în stocurile de pe piețele externe, fapt ce pune presiune suplimentară asupra prețurilor.

Pentru următoarele trei zile, 22.07.2023-24.07.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

- 25,00 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+11 bani);
- 21,04 lei/litru - pentru motorina standard (+07 bani).

Astfel, prețul benzinei la pompă ajunge cu 0,60 lei/litru mai mare decât nivelul mediu al acestuia din anul curent, iar motorina rămâne în continuare mai ieftină cu circa 0,20 lei/litru decât prețul mediu din anul curent.

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău