Creștere spectaculoasă a popularității lui Putin după ofensiva în Ucraina, potrivit institutului independent Levada

  • 31 Martie 2022 15:41
Creștere spectaculoasă a popularității lui Putin după ofensiva în Ucraina, potrivit institutului independent Levada

Circa 83% dintre ruși aprobă acțiunea președintelui Vladimir Putin, în creștere cu 12 puncte procentuale față de luna februarie, potrivit unui sondaj publicat joi de Institutul independent de sondare a opiniei publice Levada, declarat de autoritățile de la Moscova drept "agent străin", aceasta fiind prima sa anchetă de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP.

Doar 15% dintre ruși au declarat că nu aprobă acțiunea președintelui (în scădere cu 12% într-o lună), iar 2% au spus că nu au nicio părere, scrie Agerpres.

Conform rezultatelor sondajului, premierul Mihail Mișustin câștigă 11 puncte procentuale (71%, față de 60% în februarie), iar guvernul său 15 puncte (70% față de 55% în februarie).

Sondaje precedente date publicității în ultimele săptămâni relevau deja o cotă de popularitate de 80% sau mai mare pentru Vladimir Putin, dar acestea erau realizate de institute proguvernamentale de sondare a opiniei publice.

Putin a justificat ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei acuzându-i vecinul de orchestrarea unui genocid împotriva rusofonilor și că ar servi drept trambulină pentru NATO, o amenințare existențială pentru Rusia.

Acest mesaj este transmis zilnic de mass-media de stat, în timp ce vocile critice au fost constrânse la tăcere sau la exil, sub amenințarea unor grele pedepse penale în cazul unor afirmații care denigrează acțiunea armatei ruse.

Rusia a blocat, de asemenea, unele dintre cele mai mari rețele de socializare din lume - Facebook, Twitter, Instagram, TikTok -, acuzându-le de promovarea unei linii rusofobe.

Cunoscutul publicist rus Igor Iakovenko a declarat la începutul săptămânii, într-un interviu pentru portalul ucrainean Obozrevatel, că, din păcate, nu există niciun fel de societate rusă la ora actuală. În Rusia există doar indivizi separați, dintre care unii sunt mai bine informați decât alții cu privire la războiul declanșat de Kremlin în Ucraina.

Actuala cotă de popularitate a lui Vladimir Putin se apropie de cea pe care o înregistrase după anexarea Crimeii în 2014, de aproximativ 86-88%, conform media ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău