Creștere puternică a numărului de execuții în Iran, în special de femei
-
28 Aprilie 2022 11:51
Recurgerea la pedeapsa cu moartea a înregistrat o creștere puternică (+25%) în Iran, unde un număr tot mai mare de femei au fost spânzurate, denunță două ONG-uri, îndemnând comunitatea internațională să facă din această problemă "o prioritate" în orice negociere cu Teheranul, informează joi AFP, citat de AGERPRES.
"Iranul revine în forță pe scena internațională cu negocieri asupra programului său nuclear", însă, în același timp, această țară "a continuat execuțiile" și "folosește pedeapsa cu moartea ca instrument de represiune împotriva a numeroși opozanți", denunță Iran Human Rights (IHR) și Împreună Împotriva Pedepsei cu Moartea (ECPM), într-un raport publicat joi.
Cel puțin 333 de persoane au fost executate în Iran în 2021, o creștere cu 25% comparativ cu 267 în 2020, potrivit acestui al 14-lea raport anual asupra pedepsei cu moartea a IHR, cu sediul în Norvegia, cu ECPM, cu sediul în Franța, care apreciază situația drept "alarmantă".
Execuțiile în Iran - una dintre țările care aplică cel mai mult pedeapsa capitală, alături de China și Arabia Saudită - se efectuează prin spânzurare-strangulare.
ONG-urile dezvăluie că "numărul de execuții a crescut accelerat după alegerea președintelui Ebrahim Raissi, în iunie anul trecut, și s-a dublat în a doua jumătate a lui 2021 în raport cu prima jumătate".
Cel puțin 17 femei au fost executate, comparativ cu 9 în 2020, și cel puțin doi delincvenți juvenili, arată acest raport de peste 100 de pagini.
Potrivit celor două ONG-uri, "numărul de execuții legate de traficul de droguri a crescut spectaculos, cu un total de 126 de execuții în timpul anului 2021, cu o sută mai multe decât anul precedent" (25 în 2020).
De asemenea, numărul de execuții de persoane provenite din minorități etnice a continuat să crească în 2021. Astfel, 21% dintre deținuții spânzurați erau din minoritatea baloch, chiar dacă această minoritate reprezintă doar 2-6% din populația Iranului, potrivit raportului.
Tortura fizică și psihologică este "utilizată de manieră sistematică în închisori", în special ca "metodă pentru a smulge confesiuni ce vor sta la baza condamnării la moarte", mai denunță aceste organizații nonguvernamentale.
În 2021, au fost raportate mai multe cazuri de morți suspecte în închisoare, care ar fi fost cauzate de tortură sau de refuzul de a acorda îngrijiri corespunzătoare, arată aceste ONG-uri, subliniind că nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceste decese.
La fel ca în 2020, majoritatea deținuților au fost executați în urma unor condamnări pentru omucidere.
Dintre cele 17 femei spânzurate, 12 au fost executate pentru omucidere. ONG-urile exprimă îngrijorări în legătură cu numărul tot mai mare de femei condamnate pentru că și-au ucis soțul, care, potrivit organizațiilor nonguvernamentale, ar fi putut fi violent cu ele.
Legislația din Iran încurajează reclamanții (rudele victimei sau ale condamnatului dacă acesta este acuzat că a ucis un membru al familiei sale) să participe personal la execuție.
Raportul descrie cazul lui Maryam Karimi, condamnată pentru că și-a ucis soțul abuziv care refuza să-i acorde divorțul. În martie 2021, fiica lui Maryam Karimi a executat-o personal pe mama sa.