Creștere de două cifre a prețului gazelor după ce Putin a ordonat armatei să avanseze în teritoriile separatiste

  • 22 Februarie 2022 10:42
Creștere de două cifre a prețului gazelor după ce Putin a ordonat armatei să avanseze în teritoriile separatiste

Prețurile de referință în Europa la gaze naturale au crescut marți cu până la 13%, urmând o tendință generală de apreciere a cotațiilor la materii prime, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse "să mențină pacea" în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independența, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Chiar dacă nu există detalii cu privire la numărul soldaților sau când anume vor ajunge soldații ruși în în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina, un conflict ar putea perturba livrările de gaze naturale rusești destinate Europei, din care o treime trec în mod normal prin conductele din Ucraina. În plus, sancțiunile impuse Moscovei ar putea întrerupte tranzacțiile cu energie iar diminuarea capacității Rusiei de a face tranzacții în valută va perturba piețele de materii prime, de la petrol și gaze și până la metale și produse agricole.

"Asta înseamnă prețuri mai mari la gaze pentru o perioadă mai îndelungată, în contextul în care piața este de mai multe luni foarte tensionată. Este posibil să urmeze și unele sancțiuni impuse de SUA și UE", a declarat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință la gaze naturale în Europa, cotațiile futures pentru luna următoare au urcat marți dimineața până la 82 de euro pentru un Megwat-oră. Ulterior cotațiile au scăzut ușor până la 80 de euro pentru un Megwat-oră, însă chiar și așa este vorba de preț cu 10% mai mare decât cel înregistrat luni seara.

Ambasadorii UE se vor întâlni marți pentru a discuta posibile sancțiuni ca răspuns la decretul semnat de Putin, chiar dacă ar putea dura mai multe zile până când va fi finalizat un pachet de măsuri. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat recunoașterea de către Rusia a independeței teritoriilor separatiste pro-ruse din Ucraina drept o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk. "UE și partenerii vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre în solidaritate cu Ucraina", a declarat Ursula von der Leyen într-o postare pe Tweeter.

Există îngrijorarea că o invazie a Ucrainei ar putea duce la suspendarea procedurii de autorizare a gazoductului Nord Stream 2. Această procedură a fost pusă în așteptare la finele anului trecut după ce operatorului i s-a cerut să respecte anumite cerințe exprimate de Autoritatea de reglementare în sectorul energiei din Germania. "O nouă întârziere în reluarea procesului de autorizare a Nord Stream 2 este posibilă", a apreciat Katja Yafimava.

Cu toate acestea, în prezent Europa este într-o poziție mult mai bună pentru a face față unor eventuale perturbări în aprovizionarea cu gaze, comparativ cu situația de la finele anului trecut. Condițiile meteo favorabile și livrările record de gaze naturale lichidate din SUA au încetinit scoaterea de gaze din depozite, astfel că până la finele acestei luni gradul de umplere a depozitelor europene ar trebui să revină la media multianuală pentru această perioadă, după ce anterior a scăzut la un nivel record. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău