Creștere continuă a noilor cazuri de COVID-19 în Germania; guvernul caută soluții pentru a evita reînchiderea școlilor

  • 14 August 2020 19:35
Creștere continuă a noilor cazuri de COVID-19 în Germania; guvernul caută soluții pentru a evita reînchiderea școlilor

Germania continuă să înregistreze o creștere a noilor cazuri de COVID-19 de la o zi la alta, numărul raportat vineri ajungând la un nivel care nu s-a mai întâlnit din luna mai, în timp ce guvernul federal și landurile caută soluții în fața acestei evoluții amplificate de revenirea din vacanțe și în contextul începerii anului școlar, transmite agenția EFE, preluat de Agerpres.

Institutul Robert Koch (RKI) pentru boli infecțioase a raportat vineri 1.449 noi cazuri de contaminare în ultimele 24 de ore, cel mai ridicat bilanț după 1 mai.

Cancelarul Angela Merkel, revenită miercuri din concediul estival, și-a reluat întâlnirile cu responsabilii regionali, în căutarea unui consens pentru desfășurarea activității școlare.

''Educația este de competența landurilor - statele federale -, dar interesul comun, la toate nivelurile, este să dăm prioritate maximă unei reluări cât mai reușite a școlii'', a declarat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert.

Conform practicii obișnuite în Germania, redeschiderea școlilor se face gradual, la începutul lunii august fiind deschise școlile în 6 din cele 16 landuri, activitatea educațională reluându-se pe ansamblul țării până la începutul lui septembrie. Dar au fost deja confirmate cazuri de COVID-19 în rândul unor elevi și cadre didactice din școlile redeschise, ceea ce a impus măsuri punctuale de izolare și de suspendare a cursurilor.

Obiectivul acum este evitarea unei închideri generale a instituțiilor de învățământ, cum s-a întâmplat începând din luna martie, și pregătirea unui ''plan B'' pentru eventualitatea unui al doilea val epidemic de proporțiile celui din primăvară.

Închiderea școlilor în timpul acelui val a evidențiat ''potențialul'' educației prin mijloace digitale, a declarat copreședinta Partidului Social-Democrat (SPD), Saskia Esken, care a participat la ultima reuniune a lui Merkel cu responsabilii regionali.

Guvernul de la Berlin încearcă să garanteze că toți profesorii vor dispune de laptop-uri și toți elevii vor avea acces ieftin la internet. Școlile și liceele vor trebui să aibă acces la internetul în bandă largă, pentru aceasta executivul alocând o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro.

În urma creșterii cazurilor de COVID-19 importate - conform RKI unul din trei noi cazuri este importat -, începând de sâmbătă este obligatorie pentru persoanele revenite din zonele de risc să se testeze la intrarea în Germania sau să prezinte un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Pe baza criteriului ce are în vedere un prag de 50 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, Institutul Robert Koch a stabilit 130 de astfel de zone de risc epidemiologic, printre care și o parte din România. Aproape întreg teritoriul Spaniei a fost declarat vineri zonă de risc epidemiologic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău