Crește ponderea femeilor din R.Moldova care suferă de alcoolism cronic

  • 02 Octombrie 2018 16:11
Crește ponderea femeilor din R.Moldova care suferă de alcoolism cronic

În Republica Moldova este în creștere ponderea femeilor care suferă de alcoolism cronic și psihoze alcoolice. În 2017 se aflau sub supraveghere medicală 7169 de femei. În jur de 52% dintre femei erau de vârstă fertilă, creșteau și educau copii. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională de Sănătate Publică în contextul Zilei Naționale fără alcool, marcată pe 2 octombrie, transmite IPN.

Potrivit ANSP, cu toate că pe parcursul ultimilor cinci ani se atestă o tendință de descreștere a incidenței prin alcoolism cronic, totuși prevalența este constant înaltă, fiind de trei ori mai mare față de media europeană.

În 2017 au fost înregistrate 85,3 de cazuri la 100 de mii locuitori.

Situația se agravează și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor și al tinerilor. Cea mai înaltă vulnerabilitate o au adolescenții care încep să bea înainte de a împlini 15 ani.

Alcoolul are un impact major asupra sănătății prin provocarea a peste 200 de boli și afecțiuni.

Acesta constituie principalul factor de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, cancer, traume și leziuni, generează cheltuieli considerabile pentru asistența medicală, tratament și recuperare.

Se estimează că, anual, la nivel global, circa 3,3 milioane persoane mor din cauza consumului de alcool.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău