Cresc tensiunile în Mediterană. Turcia avertizează că extinderea apelor teritoriale de către Grecia va fi considerată motiv de război

  • 30 August 2020 09:04

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avertizat sâmbătă că orice acțiune din partea Greciei vizând extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul țărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război, scrie Agerpres.

"Ei nu își pot extinde acestea [apele teritoriale] la 12 mile în Marea Egee", a spus Cavusoglu, referindu-se la marea care separă cele două țări.

"Acesta este un motiv de război sau casus belli", a adăugat șeful diplomației turce într-un interviu acordat postului local de radio A Haber, citând o declarație din 1995 parlamentului de la Ankara.

Turcia și Grecia au 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, unde se află mai multe insule grecești situate în apropierea teritoriului turc.

Avertismentul ministrului turc de externe este o reacție la anunțul premierului grec Kyriakos Mitsotakis din această săptămână potrivit căruia apele teritoriale ale țării sale vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice (de la 11 la 22 de kilometri) de-a lungul țărmurilor sale vestice, spre Italia. Mitsotakis a declarat că țara sa ar putea lua în calcul extinderea apelor teritoriale și în alte zone maritime.

"Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică ... dar poziția noastră în Marea Egee este extrem de clară", a adăugat Cavusoglu.

"Dacă acesta nu este un motiv de război, atunci ce este? a avertizat, la rândul său, în cursul zilei de sâmbătă, vicepreședintele turc Fuat Oktay.

Ministerul grec de externe a reacționat la aceste declarații, spunând că strategia Turciei de a-și amenința cu războiul vecinii pentru că încearcă să își îndeplinească drepturile legale "contravine culturii politice internaționale".

În prezent, nave de război turcești și grecești se monitorizează reciproc și organizează exerciții în Mediterana de Est.

La începutul acestei luni, o fregată turcă s-a ciocnit cu o navă elenă în regiune, în apropierea unei nave de inspecție a Turciei.

Grecia și Uniunea Europeană consideră că explorările de zăcăminte de hidrocarburi ale Turciei în zonă sunt ilegale. Ankara susțină însă că acționează în propria zonă economică exclusivă. Pe fondul creșterii tensiunilor, UE a amenințat Ankara vineri cu sancțiuni.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău