Credite pentru a trece la economia verde, prin programul GEFF

  • 14 Aprilie 2021 15:10
Credite pentru a trece la economia verde, prin programul GEFF

Persoanele fizice, întreprinderile mici și mijlocii, dar și companiile mai mari dispuse să investească în energie regenerabilă și eficiența resurselor energetice vor avea acces la un program de creditare, de până la 20 de milioane de euro, prin programul Facilitatea de finanțare a energiei verzi din Moldova (GEFF). Prin acest program, se va oferi finanțare și consiliere pentru a ajuta companiile să devină mai competitive, iar gospodăriile să reducă costurile energiei rezidențiale prin investiții în tehnologii de înaltă performanță și adoptarea practicilor și a resurselor de eficiență energetică, cu accent pe echilibrul de gen. Programul este dezvoltat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fiind susținut de Fondul Verde pentru Climă și Ministerul Trezoreriei Republicii Turcia, transmite IPN.

În evenimentul de lansare a programului, Andrei Crigan, expert economic, a spus că, în ultimii ani, Moldova a suferit din cauza condițiilor meteo nefavorabile: secetei, grindinei. Pierderile economice se estimează la 120 de milioane de dolari anual. Contracararea efectelor condițiilor climatice se poate face prin adaptare la acestea, fie prin atenuarea lor. Pentru ambele e nevoie de investiții destinate reducerii emisiilor legate de activitățile umane. Estimările indică că în Moldova e nevoie de aproximativ 5 miliarde de dolari SUA în următorii 10 ani pentru a reduce efectele gazelor de seră. Sunt necesare și cunoștințe pentru a alege cele mai bune și eficiente tehnologii atunci când se ia decizia de investiții.

Șefa biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Republica Moldova, Angela Sax, a spus că programul prevede adaptarea la schimbările climaterice în 26 de țări, lucru important în contextual noii strategii BERD, adoptată anul trecut, pentru 5 ani, care se axează pe investiții verzi. BERD ajută Moldova să-și consolideze capacitatea de răspuns la dezastrele naturale, oferind acces la finanțe unui număr mare de beneficiari, în special în zonele rurale și în special femeilor.

Lilia Palii, secretar general la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a spus că Moldova s-a confruntat cu secetă și inundații, fapt ce a ce a arătat că schimbările climaterice pot crea obstacole, dar și oportunități pentru transformare economiei în una verde. Moldova se bazează pe resurse neregenerabilă cu toate că este bogată în resurse regenerabile. Impactul este unul resimțit. 70% din volumul de electricitate este cumpărat. Secretarul general susține că Moldova crede în necesitatea adaptării la schimbările climaterice. Ideea cheie este integrarea provocării schimbărilor climatice în planificarea de business, menținând și aspectul de gen. Obiectivele GEFF Moldova sunt perfect conforme cu cele ale Guvernului Moldovei. Printre prioritățile comune este îmbunătățirea sectorului agriculturii prin producerea practicilor de gestionare sustenabilă a solurilor, promovarea sistemelor de irigare eficiente și a lanțurilor valorice eficiente, dar și modernizarea sistemului industrial.

Vitalie Lungu, vicepreședinte al Consiliului de Administrare al MAIB, bancă participantă în proiect, spune că programul GEFF creează un șir de oportunități, inclusiv pentru bancă. MAIB poate juca un rol de lider în tranziția către economia durabilă în Moldova. Parteneriatul cu BERD este o posibilitate excelentă de a oferi clienților băncii acces la linia de finanțare și de a sprijini aspirațiile investițiilor durabile, atât pentru clienții individuali,cât și pentru întreprinderi, inclusiv pentru cei din agricultură. Se așteaptă la o nouă experiență pentru angajați și oportunități pentru clienții noi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău