Creatorii vaccinurilor anti-COVID-19, recompensați cu Premiul Prințesa de Asturias pentru Cercetare Științifică și Tehnică pe anul 2021

  • 23 Iunie 2021 16:25
Creatorii vaccinurilor anti-COVID-19, recompensați cu Premiul Prințesa de Asturias pentru Cercetare Științifică și Tehnică pe anul 2021

Șapte cercetători care au dezvoltat câteva dintre vaccinurile împotriva COVID-19 au fost recompensați miercuri cu premiul Prințesa de Asturias pentru Cercetare Științifică și Tehnică pe anul 2021, la care optau 48 de aspiranți de 17 naționalități, relatează EFE, citat de AGERPRES.

Cercetătorii recompensați sunt biologul ungar Katalin Karikó; imunologul american Drew Weissman; medicii germani Ugur Sahin și Ozlem Tureci; biologul canadian Derrick Rossi; vaccinologul britanic Sarah Gilbert și biochimistul american Philip Felgner.

Potrivit deciziei juriului prezidat de fizicianul spaniol activitatea celor șapte cercetători constituie un excelente exemplu al importanței științei de bază pentru a ajuta la protejarea sănătății la scară globală.

Conform membrilor juriului, cercetătorii recompensați anul acesta au condus, prin activitatea lor îndelungată în cercetările de bază, la aplicații inovatoare precum obținerea într-un timp extraordinar de scurt, de vaccinuri eficiente pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Decizia juriului arată totodată că dezvoltarea tehnologiei inovatoare a ARN mesager, precum și producția de vaccinuri bazate pe adenovirus, deschid calea plină de speranță spre utilizarea lor în alte boli infecțioase.

Anul trecut, matematicienii francezi Yves Meyer și Emmanuel Candes, belgianca Ingrid Daubechies și australianul Terence Tao au fost recompensați împreună cu acest premiu pentru contribuțiile lor revoluționare și importante la teoriile și tehnicile moderne de procesare matematică a datelor și semnalelor.

Este cel de-al șaselea premiu Prințesa de Asturias decernat miercurea acestea după premiul pentru Arte acordat artistei sârbe Marina Abramovic, pentru cariera sa de peste 50 de ani în arta performativă, premiul pentru Comunicare și Științe Umane acordat ziaristei și scriitoarei americane Gloria Steinem, simbol al feminismul în SUA; premiului pentru pentru Literatură cu care a fost recompensat Emmanuel Carrere, jurnalist, scriitor, scenarist, critic și regizor francez și premiului pentru Cooperare Internațională, acordat pe 16 iunie organizației CAMFED (Campaign for Female Education o Campana para la Escolarización Femenina) mișcare panafricană ce investește în educația tinerelor și a fetelor.

Ceremonia de înmânare a premiilor Prințesa de Asturias va avea lor în octombrie la Oviedo, într-o gală solemnă prezidată de regii Spaniei. Premiile Prințesa de Asturias sunt atribuite anual unor personalități din domenii foarte diverse: arte, cooperare internațională, științe sociale, comunicare, sporturi, cercetare științifică și litere.

Fiecare premiu Prințesa de Asturias constă într-o reproducere a statuetei concepute de Joan Miro - simbol reprezentativ al premiului - un cec în valoare de 50.000 de euro, o diplomă și o insignă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău