Crearea locurilor de muncă, creșterea și stimularea sporului salarial, oferirea serviciilor de îngrijire și incluziune pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, printre obiectivele MMPS în 2023

  • 18 Ianuarie 2023 14:18
Crearea locurilor de muncă, creșterea și stimularea sporului salarial, oferirea serviciilor de îngrijire și incluziune pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, printre obiectivele MMPS în 2023

Crearea locurilor de muncă, creșterea și stimularea sporului salarial, implementarea politicilor demografice, oferirea serviciilor de îngrijire și incluziune pentru vârstnici și persoane cu dizabilități, sunt câteva obiective ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale, propuse în cadrul Planului Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025, transmite Radio Chișinău.

Autoritățile își propun combaterea fenomenului muncii nedeclarate, dar în același timp vor să stimuleze angajatorii să plătească salariile pe deplin. Astfel, Inspectoratul de Stat al Muncii urmează să fie reformat și digitalizat, pentru prevenirea corupției și creșterea încrederii partenerilor de afaceri, a spus secretarul de stat, Corina Ajder:

„Să demonstrăm și businessului și angajaților că Inspecția Muncii poate fi o instituție nouă, modernizată, eficientă și profesionistă care, pe de-o parte depistează mai multe cazuri de muncă nedeclarată, și pe de altă parte nu sufocă businessul și se comportă adecvat cu accent pe integritate. Un alt proiect ce ar ușura mediul de afaceri ca să plătească salariile pe deplin, vom continua să venim cu stimulente, nu doar cu inspecții și controale. Trebuie împreună să trecem pe alb și să ieșim din obscuritate”, a spus Ajder.

În domeniul asistenței sociale, autoritățile discută reformarea sistemului de protecție socială, astfel încât populația să fie susținută și să depășească situațiile de risc, a declarat secretarul de stat, Vasile Cușca:

„Vom lucra la modernizarea și îmbunătățirea programului de ajutor social. Noi, prima etapă am început-o încă în octombrie 2022, acum urmează etapa 2 la 1 aprilie 2023. Vrem să îmbunătățim și sistemul informațional de asistență socială, programul care gestionează ajutorul social. Vrem să elaborăm un program nou pentru incluziunea persoanele cu dizabilități”, a declarat Cușca.

Sistemul de protecție socială trebuie să includă și politici demografice, precum oferirea unui set complex de protecție de la naștere până la pensionare, a spus șefa Direcției politici ocupaționale și de reglementare a migrației forței de muncă, Felicia Bechtoldt.

„O prioritate este aprobarea cadrului normativ de îngrijirea copilului, instituirea fondului de creșă, de asemenea, o altă prioritate este aprobarea și implementarea programului de îmbătrânire activă și sănătoasă. Aici iarăși avem 44 de acțiuni concrete, una din ele ar fi extinderea rețelei naționale de mentori digitali pentru vârstnici în mai multe comunități”, a menționat Bechtoldt.

Autoritățile spun că își vor asuma angajamentele către veterani, după cum a declarat secretarul general al Ministerului Muncii, Alexandru Iacub:

„La nivel de Guvern, o revizuire a legislației ce ține de veterani, de accesul acestora la servicii, pe care noi ni le-am propus în acest plan de acțiuni și le asigurăm că le vom executa”, a spus Iacub.

Reforma în domeniul social prevede un sistem de protecție socială care sprijină participarea la piața muncii, asigurarea unui sistem de asistență socială și de pensii adecvat și durabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău