CPI a început să învestigheze distrugerea barajului de la Kahovka, declară Volodimir Zelenski

  • 12 Iunie 2023 12:53
CPI a început să învestigheze distrugerea barajului de la Kahovka, declară Volodimir Zelenski

Reprezentanți ai Curții Penale Internaționale (CPI) au vizitat săptămâna trecută regiunea Herson (sudul Ucrainei) pentru a începe o anchetă asupra exploziei de la centrala hidroelectrică Kahovka și a barajului adiacent de pe teritoriul regiunii ucrainene ocupate în cea mai mare parte de Rusia, a declarat duminică seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Agerpres.

„Activitatea acestora a început deja", a adăugat șeful statului ucrainean într-un discurs video, referindu-se la ancheta CPI cu privire la distrugerea centralei hidroelectrice de la Nova Kahovka.

Potrivit autorităților ucrainene, forțele de ocupație ruse au aruncat în aer centrala hidroelectrică și barajul cu explozibili pentru a provoca o inundație care să împiedice un posibil avans al trupelor ucrainene în cursul contraofensivei pe care au început-o în ultimele zile. Sub ape se află zeci de localități din regiunile Herson, Mikolaiv, Dnipropetrovsk și Zaporojie, în sudul Ucrainei.

"Este foarte important că reprezentanții instanței internaționale au văzut cu proprii lor ochi consecințele acestui act de terorism rusesc și au auzit personal că terorismul rusesc continuă", a afirmat Zelenski, subliniind că procurorul general al Ucrainei încă din prima zi, după aruncarea în aer a barajului, a trimis o sesizare biroului procurorului CPI cu solicitarea de a investiga distrugerea infrastructurii respective, potrivit RBC.ua.

Ucraina va contribui 'pe cât de mult posibil' la o anchetă independentă și obiectivă, a afirmat președintele ucrainean, adăugând că organismele de aplicare a legii și alte instituții ale statului "sunt implicate la maximum în acest proces".

"Acces deplin la teritoriile afectate, la martori, la toate informațiile și probele. Această investigație este foarte importantă pentru securitatea lumii întregi", a subliniat Zelenski, denunțând totodată tirurile rusești împotriva celor care îi salvează pe cei afectați de inundațiile provocate de distrugerea barajului. Potrivit acestuia, trei persoane au fost ucise duminică într-un atac rusesc asupra unei ambarcațiuni de salvare în zona afectată de inundații.

Conform situației din data de 11 iunie, 35 de persoane, între care mai mulți copii, erau date dispărute, potrivit RBC.ua.

De asemenea, 2.700 de persoane au fost evacuate, în timp ce autoritățile ucrainene au desfășurat 13 centre pentru adăpostirea persoanelor sinistrate. Premierul ucrainean Denis Șmîhal a indicat că persoane afectate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka vor primi despăgubiri de la stat.

Dar bilanțul nu este complet, întrucât partea stângă a fluviului Nipru, cea mai afectată de inundații, se află sub control rusesc.

Declarația lui Zelenski despre începerea investigației CPI intervine după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a propus miercurea trecută în discuții telefonice separate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu cel rus Vladimir Putin crearea unei comisii internaționale de anchetă care să elucideze ansamblul aspectelor legate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka, potrivit agențiilor internaționale de presă.

Responsabili ucraineni au respins atunci inițiativa lui Erdogan, suspectându-l că ar "face jocul Moscovei".

Între timp, forțele ruse au aruncat în aer un alt baraj, de data aceasta în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, pentru a îngreuna contraofensiva ucraineană prin care Kievul încearcă să recucerească teritoriile ocupate, a declarat duminică seară un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de EFE.

"Ocupanții au aruncat în aer un baraj peste râul Mokrîe Ialî, ceea ce a provocat inundații pe ambele maluri ale râului", a indicat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru regiunea Tavria, Valeri Șerșen.

Dar distrugerea barajului, situat în apropierea regiunii vecine Zaporojie, nu afectează operațiunile ofensive ale armatei ucrainene în zonă, a spus el.

Deocamdată nu sunt cunoscute date privind posibilele consecințe ecologice și umanitare ale acestui nou dezastru.

În Zaporojie, "ei (rușii) se așteptau la o avansare a forțelor ucrainene și pentru a ne încetini înaintarea au recurs din nou la această tactică", distrugând infrastructura de pe râul Mokrîe Ialî, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Surse militare ucrainene au confirmat ieri că au recâștigat controlul asupra a două localități din regiunea Donețk, primele de când au lansat contraofensiva în urmă cu câteva zile în trei sectoare de pe linia frontului din Donețk (est) și Zaporojie (sud).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău