CPD salută noile măsuri propuse pentru pensii mai echitabile pentru femei și bărbați

  • 27 Noiembrie 2019 17:35
CPD salută noile măsuri propuse pentru pensii mai echitabile pentru femei și bărbați

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) salută decizia Guvernului de a aviza inițiativa legislativă a unui grup de deputați prin care se propune ca, la stabilirea pensiei pentru limita de vârstă, perioada concediului de îngrijire a copilului, asimilată stagiului de cotizare, să fie calculată în baza salariului mediu lunar pe economie la data calculării pensiei și nu a salariului minim, cum prevede legislația în vigoare.

Într-un comunicat de presă, citat de IPN, se spune că CPD a propus această modificare legislativă atât în anul 2016, cât și în anul 2018, considerând că prevederea respectivă este discriminatorie față de femei, care constituie majoritatea absolută a beneficiarilor concediului de îngrijire a copilului, și diminuează semnificativ valoarea pensiei acestora.

CPD constată că diferența de gen la pensii este în continuă creștere. Doar în 2018, pensia medie a unei femei la nivel național era cu 22% mai mică comparativ cu cea a bărbaților, iar la nivelul municipiului Chișinău această diferență constituia tocmai 33%. În condițiile unui sistem echitabil de calculare a pensiei, în 2018 femeile din Chișinău ar fi primit în medie cu 11430 de lei mai mult, iar cele din afara municipiului – cu 5038 lei.

Potrivit CPD, în prezent circa 70% din pensionarii pentru limita de vârstă sunt femei. Astfel, CPD solicită Parlamentului și Guvernului să aprobe modificări ale cadrului legal ce vor elimina efectele discriminatorii și injuste asupra femeilor care deja s-au pensionat. Autoritățile ar putea decide asupra unui calendar de ajustare automată a pensiilor, similar calendarului de valorizare a acestora (finalizat în anul 2017), în urma căruia au beneficiat retroactiv 300 de mii de pensionari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău