Cozonacul care nu îngrașă: o variantă mai ușoară, la fel de gustoasă și care nu se vede pe cântar

  • 23 Decembrie 2023 17:30
Cozonacul care nu îngrașă: o variantă mai ușoară, la fel de gustoasă și care nu se vede pe cântar

Cozonacul este desertul momentului - desertul vedetă al mesei de Crăciun. Având în compoziție foarte mulți nutrienți - ideal de bună calitate - felul în care îl consumăm și, mai ales, cantitatea în care îl consumăm poate fi însă o problemă, explică, pentru HotNews.ro, Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională. Avem însă alternative la cozonacul „clasic”? Da, este răspunsul nutriționistului.

O rețetă clasică de cozonac conține făină, unt, ouă, zahăr. Și atunci, 100 de grame de cozonac făcut după rețeta clasică ne poate aduce până la 500 de kilocalorii, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu, scrie Hotnews.

„Acest lucru înseamnă că îl putem consuma, însă este bine să îl consumăm în prima jumătate a zilei, după ce facem sport sau când ne pregătim să facem efort, în așa fel încât să consumăm acele glucide”, arată nutriționistul.

Există, însă, și o variantă mai ușoară, „la fel de gustoasă și care nu se vede imediat pe cântar”.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: HotNews.ro

Cum facem cozonac care nu îngrașă - sfaturile nutriționistului Lygia Alexandrescu:

  • Putem înlocui făina normală de grâu cu o făină fără gluten, pe care o cernem de două ori. Glutenul din grâu este responsabil de balonare, de o posibilă constipație, de retenție hidrică și chiar de creștere în greutate.
  • Ca tip de făină se mai pot folosi făina de quinoa, făina de cartofi, proteina din mazăre. Toate acestea pot fi folosite pentru a obține un cozonac pufos și delicios.
  • Dezavantajul prezenței glutenului este, bineînțeles, lipsa fibrelor - atunci când scoatem glutenul, scoatem și fibrele. Dar, pentru un desert, o dată pe an, ne putem permite acest lucru.
  • Ouăle pot rămâne încorporate în rețeta de cozonac deoarece ele sunt slab calorice și aduc savoare - dau acel aspect frumos, galben, și, în plus, îi dau și valoare nutrițională superioară desertului.
  • Untul ar trebui să fie nesărat, în așa fel încât să nu existe retenție hidrică datorată aportului de sodiu.
  • Zahărul se poate înlocui - zahărul rafinat cu un zahăr de mesteacăn, care are și un efect laxativ și este foarte bun la gust, nu schimbă gustul cozonacului.

„Așadar, dacă reușim să scădem din valoarea calorică a ingredientelor, cu siguranță cozonacul poate fi consumat în cantitate un pic mai mare și, mai mult decât atât, poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet sau de intoleranță la gluten”, este concluzia Lygiei Alexandrescu.

Din punct de vedere caloric, „ne apropiem de 280 - 380 de kilocalorii la o porție de cozonac preparat în acest fel și poate fi consumat și în a doua jumătate a zilei - bineînțeles, dacă faceți și puțină mișcare după ce îl consumați”, mai arată Lygia Alexandrescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău