COVID-19 se răspândește rapid printre căprioare. O nouă variantă a virusului s-ar putea dezvolta printre animale (studiu)

  • 03 Ianuarie 2022 13:44
COVID-19 se răspândește rapid printre căprioare. O nouă variantă a virusului s-ar putea dezvolta printre animale (studiu)

Căprioarele sunt „frecvent infectate” cu COVID-19, se arată într-un nou studiu citat de dpa. Descoperirea este îngrijorătoare pentru că ar putea indica un nou focar în care se dezvoltă tulpini ale coronavirusului „pe care sistemul nostru imunitar nu le-a cunoscut până acum.”

În urma prelevării de mostre de la 360 de căprioare cu coadă albă din nouă zone diferite din nord-estul Ohio la începutul anului trecut au fost descoperite șase cazuri în care o tulpină a virusului a fost transmisă unuia dintre animale de la oameni, potrivit studiului publicat pe Nature.com.

Fiecare probă a fost prelevată în perioada ianuarie-martie 2021, când cazurile de COVID-19 au crescut în Statele Unite, se precizează în studiu, potrivit Agerpres.

O treime din căprioarele testate aveau COVID-19

Potrivit cercetărilor, aproximativ o treime din căprioarele de la care au fost prelevate probe fie fuseseră infectate recent cu o tulpină a virusului, fie erau deja bolnave.

"Descoperirea noastră potrivit căreia căprioarele cu coadă albă sunt frecvent infectate cu virusul SARS-CoV-2 ridică întrebări serioase despre viitoarea traiectorie a SARS-CoV-2", afirmă experții.

"Stabilirea potențială a unui nou rezervor de virusuri SARS-CoV-2 la căprioarele cu coadă albă ar putea deschide noi căi către evoluția și transmiterea la alte specii de animale sălbatice și potențiala transmitere de noi variante la oameni pe care sistemul nostru imunitar nu le-a cunoscut până acum", au mai spus specialiștii.

Cazurile au inclus "transmiterea probabilă de la căprioară la căprioară", se precizează în studiu. Experții au remarcat că nu au existat cazuri de transmitere la oameni detectate în timpul studiului respectiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău