COVID-19 se răspândește în tot corpul, arată autopsiile

  • 11 Ianuarie 2023 14:42
COVID-19 se răspândește în tot corpul, arată autopsiile

Noul coronavirus este definit drept infecție respiratorie, însă cercetările recente arată că COVID-19 se răspândește în tot corpul, scrie descopera.ro.

Zeci de autopsii recente arată dovezi persistente de SARS-CoV-2 în întregul corp, inclusiv în plămâni, inimă, splină, rinichi, ficat, colon, torace, mușchi, nervi, tractul reproducător, ochi și creier.

Într-o autopsie, rămășițele noului coronavirus au fost găsite în creierul unui pacient decedat la 230 de zile după ce a început să prezinte simptome.

COVID-19 se răspândește în tot corpul și persistă mult timp

„Datele noastre indică faptul că, la unii pacienți, COVID-19 se răspândește în tot corpul și poate persista în organism luni de zile”, concluzionează autorii studiului, condus de cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH).

În trecut, autopsiile celor care au contractat COVID-19 au arătat semne preliminare de răspândire în mai multe organe, rămășițele genetice ale virusului apărând într-o multitudine de țesuturi, organe și fluide.

În iulie 2020, autopsiile suplimentare au arătat dovezi de cheaguri de sânge în aproape fiecare organ vital al celor care au contractat COVID-19.

Noua cercetare de la NIH repetă acum și confirmă rezultatele mai detaliat ca niciodată, scrie Science Alert.

Un studiu pe 44 de autopsii

Cercetătorii sugerează că cele mai noi descoperiri ale lor sunt cea mai cuprinzătoare analiză de până acum asupra persistenței celulare a SARS-CoV-2 în corpul uman.

Studiul a implicat 44 de autopsii, în care cercetătorii au detectat și cuantificat cu atenție nivelul de ARN mesager din SARS-CoV-2 în 85 de locații și fluide. Această informație genetică indică locul unde s-ar fi putut înmulți virusul în timpul vieții unei persoane.

În autopsiile efectuate din aprilie 2020 până în martie 2021, cercetătorii au descoperit că indivizii mai în vârstă nevaccinați care au murit din cauza COVID-19 au prezentat semne abundente de înmulțire a SARS-CoV-2 într-un total de 79 de locații și fluide corporale.

În plus, unele dintre modificări au fost evidente în două săptămâni după ce au început să apară simptomele.

COVID-19 se răspândește în tot corpul, nu doar în plămâni

Interesant este că în timp ce plămânii au prezentat cele mai multe inflamații și răni, creierul și alte organe nu au prezentat adesea modificări semnificative ale țesuturilor „în ciuda poverii virale substanțiale”.

Autorii nu sunt siguri de ce se întâmplă asta. S-ar putea, de exemplu, ca sistemul imunitar uman să nu fie la fel de bun la țintirea acestor alte locații în comparație cu plămânii.

În etapele ulterioare ale recuperării după COVID-19, cercetătorii au descoperit dovezi că plămânii au fost mai puțin infectați decât au fost la început, în timp ce alte locații nu au prezentat o îmbunătățire atât de mare.

„Rezultatele noastre arată că, deși cea mai mare povară a SARS-CoV-2 se află în țesuturile respiratorii, COVID-19 se răspândește în tot corpul”, concluzionează cercetătorii.

Încă mai sunt multe lucruri de aflat despre COVID-19

Cum se răspândește virusul atât de mult este un alt mister care trebuie rezolvat. Autopsiile din studiul actual nu au arătat adesea rămășițe virale detectabile în plasma sanguină, ceea ce sugerează că agentul patogen ar putea călători prin alte mijloace.

Înțelegerea modului în care SARS-CoV-2 se răspândește și persistă în corpul uman ar putea dezvălui multe informații despre motivul pentru care unii pacienți suferă de COVID-19 cu durată lungă.

Studiul NIH nu a experimentat în mod specific cu pacienți cu COVID-19 de durată, dar rezultatele sunt relevante pentru posibilele planuri de tratament.

Antiviralele, cum ar fi Paxlovid, de exemplu, ar putea ajuta sistemul imunitar uman să curețe celulele virale din țesuturi, organe și fluide care ar putea fi altfel greu de atins. Acest lucru poate ar ajuta și la reducerea simptomelor persistente.

„Sperăm să confirmăm datele privind persistența virală și să studiem relația cu COVID-19 de lungă durată”, spune unul dintre autori, Stephen Hewitt, de la Institutul Național al Cancerului din SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău