COVID-19/Restricțiile de la granițele statelor membre UE întrerup furnizarea de alimente (industria alimentară)

  • 19 Martie 2020 14:34
COVID-19/Restricțiile de la granițele statelor membre UE întrerup furnizarea de alimente (industria alimentară)

Restricțiile impuse de câteva state membre ale UE la frontierele lor cu alte țări membre, din cauza pandemiei de coronavirus, provoacă întreruperi în aprovizionarea cu alimente, au avertizat joi reprezentanții industriei alimentare și ai fermierilor, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Au fost observate întârzieri și întreruperi la frontiere în cazul livrării anumitor materiale ambalate, produse agricole și industriale", se arată într-un comunicat semnat de asociațiile comerciale care îi reprezintă pe fermierii din UE, traderii de alimente și industria europeană a alimentelor și băuturilor.

Acestea avertizează asupra potențialei lipse de forță de muncă în industria alimentară deoarece acest sector este dependent de muncitorii care se deplasează în interiorul blocului comunitar.

Pentru a evita penuria de bunuri esențiale, alimente și medicamente, liderii UE au sprijinit marți propunerea Comisiei Europene privind stabilirea unor coridoare de transport la frontierele țărilor lor, dar nu au fost de acord să mențină deschise granițele interne.

Însă, industria alimentară consideră că nu este suficient.

"Salutăm recentele indicații ale Comisiei Europene privind gestionarea granițelor ca un prim pas corespunzător. În pofida acestor indicații, totuși, continuăm să ne confruntăm cu întreruperi majore", avertizează reprezentanții industriei alimentare.

Ei cer țărilor și instituțiilor UE să pregătească planuri de urgență pentru posibila lipsă de angajați.

"Ținând cont că lanțul de aprovizionare agroalimentar este extrem de integrat și operează transfrontalier, orice blocaje de furnizare și de angajați va întrerupe inevitabil afacerile. Capacitatea noastră de a furniza alimente tuturor va depinde de menținerea pieței europene unice", se arată în comunicatul semnat de FoodDrinkEurope, Copa-Cogeca și CELCAA. 

Sursa:Agerpes

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău