COVID-19 | Prima imagine a variantei Omicron evidențiază numărul semnificativ mai mare de mutații comparativ cu Delta

  • 28 Noiembrie 2021 20:18
COVID-19 | Prima imagine a variantei Omicron evidențiază numărul semnificativ mai mare de mutații comparativ cu Delta

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 prezintă mult mai multe mutații decât varianta Delta, conform unei prime ''imagini'' realizate de prestigiosul spital Bambino Gesu din Roma asupra acestei noi variante semnalate miercuri de Africa de Sud și care deja este prezentă în Europa și în alte părți ale lumii , relatează duminică AFP, citat de Agerpres.

Pe imaginea tridimensională, care seamănă cu o hartă, ''observăm că variata Omicron prezintă mult mai multe mutații decât varianta Delta (care la rândul ei prezintă un mare număr de mutații), concentrate preponderent într-o zonă a proteinei care interacționează cu celulele umane'', explică echipa de cercetători.


''Aceasta nu înseamnă automat că aceste variații sunt mai periculoase, ci pur și simplu că virusul s-a adaptat din nou speciei umane generând o altă variantă'', așadar ''alte studii ne vor spune dacă această adaptare este neutră, mai puțin periculoasă ori mai periculoasă'', precizează cercetătorii italieni.

Echipa spitalului Bambino Gesu s-a axat în cercetarea sa asupra studierii mutațiilor la nivelul structurii tridimensionale a proteinei spike. Această proteină, care este partea virusului studiată cu cea mai mare atenție, este responsabilă cu recunoașterea receptorului uman și cu pătrunderea virusului în interiorul celulelor, iar vaccinurile și anticorpii monoclonali acționează asupra acestei proteine.

Imaginea a fost realizată pe baza studierii secvențelor acestei noi variante primite în special din Botswana, Africa de Sud și Hong Kong, primele locuri unde Omicron a fost descoperită.

''Această imagine, ce reprezintă oarecum harta tuturor variațiilor, descrie mutațiile Omicron, dar fără să le definească rolul'', precizează profesoara de microbiologie Claudia Alteri, membră a respectivei echipe de cercetare. ''De acum înainte este important să definim, prin experimente de laborator, dacă combinația acestor mutații poate avea un impact asupra transmiterii virusului sau asupra eficacității vaccinurilor, de exemplu'', concluzionează ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău