COVID-19 | Mărturiile Galinei Crăciun-Balan, medic în Serviciul de Urgență în Spania: „Din păcate, suntem puși în situația de a alege cei mai tineri pacienți” (Sănătate INFO)

  • 24 Martie 2020 18:34
COVID-19 | Mărturiile Galinei Crăciun-Balan, medic în Serviciul de Urgență în Spania: „Din păcate, suntem puși în situația de a alege cei mai tineri pacienți” (Sănătate INFO) FOTO: arhiva personală/Sănătate INFO

Spania este una dintre țările europene cele mai afectate de COVID-19. Numărul persoanelor infectate a depășit 35 de mii de persoane și peste 2 mii 300 de decese. Spitalele sunt supraaglomerate, iar medicii sunt nevoiți să aleagă pe cine salvează și pe cine nu. Jertfiți sunt cel mai des bătrânii, scrie Sănătateinfo.md.

Potrivit sursei citate, Galina Crăciun este medic de Urgență în Spania. din anul 2007 lucrează în cadrul Serviciului Medical de Urgență SUMMA 112 a Comunității din Madrid. Povestește ce momente trăiește acum întreaga societate spaniolă, ce ritm de muncă au medicii, cum sunt testați, tratați pacienții cu suspiciune la COVID-19.

Galina, tu lucrezi într-un altfel de Serviciu de Urgență decât cel pe care-l cunoaștem noi aici în Moldova. De fapt, munca voastră de urgentiști începe în momentul în care își încheia ziua de muncă Centrele de Sănătate...Cum munciți acum, când întreaga lume se confruntă cu o pandemie de COVID-19, iar Spania e printre țările cele mai afectate?

Noi asigurăm asistența medicală de urgență la domiciliu, suntem chemați pentru urgențe în stradă, când este vreun pacient grav, tot pe noi ne cheamă. Însă noi nu muncim cu pacienții foarte gravi. Eu trăiesc lângă Madrid, epicentrul focarului. E foarte complicat acum.

Sunteți prima linie în lupta cu acest nou tip de coronavirus. Lucrați și cu persoane suspecte la această infecție și chiar cu cei deja infectați. Cum a început totul în Spania?

Noi vedeam ce se face în China și ne îngrijoram, dar Guvernul nostru socialist, din păcate, a întârziat cu două săptămâni să ia măsurile de prevenție. Este foarte mult. Dacă în aceste două săptămâni s-ar fi interzis măcar circulația aeriană, în mod special din China, Italia, țări cu focar la Covid-19, poate situația ar fi fost alta.

Acum cum e?

Acum este interzis să ieși în stradă. Poți să ieși doar la farmacie și să-ți cumperi ceva de mâncare. Peste tot e poliție, te pot întreba unde mergi. Nu te opresc, dacă văd că vii de la cumpărături sau ai medicamente în mână.

De exemplu noi trebuie să avem legitimația cu noi pentru a ne putea mișca liber, fără vreo problemă. De asemenea, ne-au mai dat de la serviciu o scrisoare, în care scrie că avem dreptul să ne deplasăm pe unde avem nevoie.

La început, când au apărut primele cazuri, au început să se cumpere masiv măști de la farmacie. Nu puteai găsi nici gel antiseptic. Chiar și din spital, și din centrele de urgență au început să dispară aceste produse. Când însă au început să dispară, a fost restricționat accesul în instituțiile medicale. La Urgență, unde lucrez eu, vin și adulți, și copii, și bătrâni. Pe unii îi durea spatele și aveau dificultăți de respirație. La început nu ne dădeam seama ce se întâmplă, dar am înțeles repede că ar putea fi vorba de noul Coronavirus.

La centrul în care lucrez eu este sală de triaj și dacă vine o persoană și spune că se simte rău și nu poate respira, cazul e bifat ca prioritate.

Galina, puteți să ne spuneți cum se fac testele la COVID-19 la voi? Cine și unde le face? În Moldova există un singur laborator acreditat internațional pentru realizarea lor și noi nu știm dacă e suficient sau nu.

Și aici testele nu se fac la Centrele de Urgență și nici la medicul de familie. La Centrul de Urgență la care lucrez eu muncim în tură câte doi medici. Unul acordă asistență medicală de urgență în interiorul Centrului, iar altul deservește populația din stradă, cum ar veni. Mergem câte 4 ore. Dacă cel care merge în teren identifică pacienți suspecți la COVID-19 dă telefon centrului nostru de coordonare. După aceasta o altă ambulanță este trimisă la pacient. O soră medicală, instruită, merge și ia probele și de la domiciliu. Testul se face și în spitale.

La început testarea unei probe la COVID-19 dura 3-4 zile. Acum testele pe care le avem ne dau posibilitate să aflăm rezultatele în 15 minute. La început, dacă persoanele aveau simptome ușoare, nu li se făceau teste, pentru că nu erau. Acum, pentru că avem posibilitate să testăm mai mulți pacienți, numărul bolnavilor pe care-l vedeți este și el mult mai mare. Deci, în realitate, la început erau mai mulți infectați, dar pentru că nu aveam teste, nu știam despre acest lucru.

În 15 minute poți vedea dacă pacientul e pozitiv sau negativ la COVID-19. Sunt unii care au simptome ușoare – puțină febră, tuse, dar saturația de oxigen în sânge e bună, aceștia sunt lăsați să se trateze la domiciliu, dar în autoizolare. Dacă saturația de oxigen e sub 80% și bolnavul are dificultăți de respirație, el este internat de urgență.

În Moldova nu sunt acceptate testele rapide importate de unii privați, pentru că ar prezenta date eronate uneori și nici nu știm de unde și cum sunt importate. Vorbim despre aceleași teste?

Testele pe care le cumpără acum Spania sunt omologate. Dacă nu sunt omologate, nimic nu se primește în țară. Totul este verificat. Testele pe care le folosim noi au fost verificate și pot fi folosite.

Creșterea asta masivă pe care o vedem acum în țările europene înseamnă că pur și simplu acum sunt testate mult mai multe persoane decât la început?

Da. Din acest motiv vedeți o creștere bruscă și mult mai mare în ultimele zile. Acești bolnavi existau, dar abia acum au fost confirmați. Chiar în Centrul de Urgență în care lucrez sunt în jur de 200 de medici, asistenți medicali infectați cu COVID-19. La început noi credeam că dacă nu ai simptome nu ești infectat. Ei bine, am înțeles ulterior că nu e așa – poți să nu ai simptome, dar să fii purtător al acestui virus. Cu cât mai mult diagnostic faci, cu atât mai mult depistezi.

Deci, nu ar trebui să intrăm în panică văzând creșterea numărului de cazuri din ultimele zile?

Nu. Dacă ați observat, Germania are foarte multe persoane depistate pozitiv la COVID-19 și destul de puține decese. De ce? Pentru că Germania nu a avut restricții la testare chiar de la început. S-au făcut și la cei cu simptome, și la cei fără simptome. Nu a existat împărțeala asta – ție îți fac, iar ție – nu.

De exemplu, în farmaciile noastre nu se vindeau nici măști, nici gel antiseptic și credem că e o greșeală. Pentru că un om nu are nevoie de 200 de măști, dar cu cât mai bine se va proteja, cu atât mai puține cazuri de infectare vor fi. În Germania s-a întâmplat exact invers. Aici au decis să nu mai vândă măști și geluri antiseptice în farmacii, pentru că se temeau că vor avea deficit de aceste consumabile în spitale.

În general, ce vă așteptați să se întâmple în următoarele săptămâni?

Ca să înțelegeți e mult haos și aici. Aici sistemul medical e puțin mai complicat, deși e considerat unul dintre cele mai bune din lume. Statul a construit spitale, dar a făcut PPP-uri și acum e mai complicat să le oblige să trateze și pacienți cu COVID-19. De asta avem pacienți cu COVID plasați inclusiv în hotele, unde nu neapărat sunt toate condițiile de tratament. Este mult mai incomod, pentru că hotelurile trebuie îngrijite, trebuie să ai curățenie ideală, etc.

Citiți continuarea pe Sănătate INFO

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău