COVID-19: Încrederea în vaccin și avantajele vaccinării. Op-Ed de Ala Tocarciuc

  • 28 Aprilie 2021 08:16
COVID-19: Încrederea în vaccin și avantajele vaccinării. Op-Ed de Ala Tocarciuc

„Beneficiile vaccinării sunt incomparabile și incontestabile. Urmează să depunem eforturi comune ca să creștem încrederea în vaccinare, să aducem cantități suficiente de vaccin în Moldova, și să ne vaccinăm cu toții…”

COVID-19 este o boală extrem de infecțioasă și, în unele cazuri, extrem de periculoasă. Unele grupuri din populație, inclusiv persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale, denumite comorbidități, prezintă un risc mai mare de simptome severe și chiar de deces.

Autoritățile guvernamentale și oamenii de știință din întreaga lume continuă să spună că purtarea măștilor și distanțarea socială contribuie la reducerea pericolelor de a fi expuși la COVID-19 sau de a le răspândi la alții, dar aceste măsuri nu sunt suficiente. Sunt necesare vaccinuri pentru a proteja organismul împotriva expunerii la virus. Imunitatea naturală combinată cu imunitatea indusă de vaccin pare a fi cel mai eficient mijloc de protecție împotriva COVID-19.

Este de înțeles, că unii oameni vor simți o anumită anxietate cu privire la administrarea oricărui nou vaccin. Cu toate acestea, în timp ce vaccinul anti-COVID-19 a fost creat și aprobat, în mai puțin de un an, mai repede decât alte vaccinuri, care în medie erau elaborate în 10 ani, precauțiile de siguranță și testare nu au fost neglijate pentru a obține rezultate eficiente.

Ce este încrederea în vaccinuri?

Încrederea în vaccinuri este încrederea pe care o au pacienții, familiile lor și specialiștii din sănătate în:

  • vaccinuri recomandate;
  • specialiștii care administrează vaccinuri;
  • procese și politici care conduc la dezvoltarea vaccinului, licențierea sau autorizarea, fabricarea și recomandările de utilizare.


Mulți factori influențează luarea deciziilor privind vaccinul, inclusiv: factori culturali, sociali și politici; factori individuali și de grup; factori specifici vaccinului. În ansamblu, încrederea în vaccinuri, inclusiv în vaccinul împotriva COVID-19 și în sistem susține decizia de vaccinare.

Centrul pentru controlul și prevenirea maladiilor din SUA recomandă șase moduri de a ajuta la construirea încrederii în vaccinul anti-COVID-19:

 

  1. încurajați liderii din familia, comunitatea sau organizațiile dvs. să fie campioni ai vaccinurilor;
  2. discutați cu prietenii și familia dvs. despre vaccinare pentru a înțelege perspectiva lor și a le încuraja decizia de vaccinare;
  3. distribuiți mesaje cheie prin mai multe canale în care oamenii au încredere și care promovează acțiunea;
  4. ajutați la educarea oamenilor privind vaccinurile anti-COVID-19, modul în care sunt dezvoltate și monitorizate pentru siguranță și modul în care indivizii pot vorbi cu alții despre vaccinuri;
  5. aflați mai multe despre găsirea unor informații credibile despre vaccin. Când întâlniți informații COVID-19, verificați cu cdc.gov și aflați cum să răspundeți la dezinformarea pe care o întâlniți;
  6. când vi se oferă vaccin, faceți-vă vizibilă decizia de a vă vaccina și sărbătoriți-o!

 

Ce avantaje aduce vaccinarea fiecăruia dintre noi?

Protecția împotriva COVID-19
. Cel mai bun mijloc de a rămâne sănătos este evitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2. Dacă, totuși, vă infectați, vaccinarea pare să limiteze riscul de a dezvolta simptome severe sau chiar letale. Acest lucru se datorează faptului că vaccinul disponibil în prezent vă pregătește sistemul imunologic pentru a produce anticorpi fără a vă face să vă îmbolnăviți. Dacă vă infectați, corpul vaccinat este pregătit să lupte împotriva bolii. Vaccinarea are ca rezultat de obicei mai puține sau mai ușoare simptome atunci când sunteți bolnav (sau nu există deloc simptome).

Protecție pentru familia și prietenii tăi. Prin administrarea vaccinului anti-COVID-19, se reduce și șansa de a răspândi agentul patogen COVID-19 la membrii familiei, prieteni sau alte persoane cu care ați contactat.

Ratele ridicate de eficacitate. Toate medicamentele aprobate în mod stabilit sunt testate clinic înainte de utilizare. Vaccinurile aprobate s-au dovedit a fi 66-95% eficiente în decurs de două săptămâni de la inocularea completă a ambelor doze. Cu alte cuvinte, vaccinurile vor proteja cel puțin 14 din 20 de persoane inoculate de a nu se îmbolnăvi de COVID-19, iar 20 din 20 nu vor face o formă gravă a bolii.

Ceea ce este important de înțeles este că toată lumea este de acord că vaccinurile reduc transmiterea virusului.

Un studiu israelian recent a constatat că din 100 de pacienți vaccinați, niciunul din cei care au primit ambele doze de vaccin nu au devenit purtători ai virusului și nu îl pot răspândi mai departe.

Israelul este una dintre cele mai vaccinate țări din lume și a compilat date cuprinzătoare.

Un alt studiu a constatat, de asemenea, o reducere a ratelor de transmitere chiar și după prima doză. Cei care au testat pozitiv pentru COVID-19 au arătat că la douăsprezece sau mai multe zile după administrarea primei doze au o încărcătură virală de patru ori mai mică decât cei care nu au fost vaccinați. Cei care primesc vaccinul au devenit mult mai puțin expuși riscului de transmitere a COVID chiar înainte de a primi a doua doză.

Riscuri reduse de transmitere a virusului ar permite mai multă libertate de călătorie cu cazuri semnificativ mai mici, mai ales atunci când este asociată cu purtarea măștii, distanțarea socială și spălarea frecventă a mâinilor.

Întrebarea de a deschide frontierele vizitatorilor vaccinați pare acum din ce în ce mai probabilă, deoarece riscul de a face acest lucru este unul controlabil.

Mai multe țări au efectuat calcule ale beneficiilor aduse de vaccinarea anti-COVID-19.

Când aplicăm logica lor la un raion cu 100 000 persoane în țara noastră obținem următoarele:

 

  • dacă 100.000 de persoane se vaccinează, aproximativ 950 de persoane se vor infecta;
  • dacă 100.000 de persoane se vaccinează, aproximativ 13 vor ajunge în spital;
  • dacă 100.000 de persoane se vaccinează, aproximativ 2 vor fi admise la o secție de terapie intensivă.

 

Pentru comparație putem lua cifrele actuale de îmbolnăviri și decese. La momentul scrierii prezentului Op-Ed, în Republica Moldova au fost înregistrate 249139 cazuri COVID-19, inclusiv 5730 decese sau 2300 decese la 100000 de cazuri de boală.

Beneficiile vaccinării sunt incomparabile și incontestabile. Urmează să depunem eforturi comune să creștem încrederea în vaccinare, să aducem cantități suficiente de vaccin în Moldova, și să ne vaccinăm cu toții.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău