COVID-19 în R.Moldova | Trei pacienți se află în stare gravă. Șase persoane, sancționate din cauza că au încălcat regimul de autoizolare

  • 19 Martie 2020 09:53
COVID-19 în R.Moldova | Trei pacienți se află în stare gravă. Șase persoane, sancționate din cauza că au încălcat regimul de autoizolare

Trei persoane infectate cu virusul COVID-19 se află în stare gravă, a anunțat astăzi ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing. Acestea sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”. În total, 36 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirusul de tip nou în Rep. Moldova, iar alte 107 persoane sunt suspectate că ar fi infectate. Relatează Aliona Savca

Printre cele 36 de persoane diagnosticate COVID-19 sunt și doi copii. Starea de sănătate a bolnavilor este satisfăcătoare, cu excepția a trei persoane care se află în stare gravă. Autoritățile din sănătate au anunțat că în următoarele zile ar putea fi externat cel de-al doilea pacient vindecat de virusul COVID-19, dacă testul repetat va arăta rezultat negativ.

Ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu, a informat că șase persoane din cele 2149 care se află în regim de autoizolare la domiciliu, au fost sancționate contravențional de către poliție pentru că au încălcat acest regim.

Nu este vorba despre încălcarea regimului condiționată de niște necesități vitale. Am avut și cazuri când persoanele s-au adresat la medicii stomatologi.

Viorica Dumbrăveanu, a făcut un apel către populație să nu facă teste pentru confirmarea virusului COVID-19 în laboratoare private. Ea s-a referit la două teste care au ieșit pozitive în sectorul privat, însă în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, acreditat de Organizația Mondială a Sănătății, rezultatele acestora au fost negative.

Îmi pare rău că unele laboratoare private sau clinici private în situația respectivă au găsit o găselniță de a profita pe sănătatea oamenilor. Este mai critic nu vis-a-vis de acele teste care au fost pozitive și care, în rezultatul verificărilor, sunt în esență negative. Este problema în acele persoane care în rezultatul testării au primit rezultatul că sunt negative, dar în realitate pot fi purtători ai acestui virus și pot reprezenta un risc pentru lor, dar și pentru cei din jur. Vom întreprinde măsuri și în acest context.

Pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, expertul în epidemiologie al Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Stela Gheorghiță, recomandă izolarea persoanelor la domiciliu.

Virusul când nimerește în organismul nostru se multiplică și perioada de la momentul pătrunderii virusului în organism până la apariția semnelor clinice de boală durează 14 zile, perioadă numită de incubație. Deci, noi am putea în această perioadă să nu avem semne clinice, dar suntem sursă de infecție pentru membrii familiei, pentru persoanele pe care le întâlnim. De aceea, se recomandă ca să avem responsabilitatea de a păstra distanța socială pentru că virusul se transmite prin picături, atunci când strănutăm, atunci când tușim.

Potrivit datelor oficiale ale ministerului Sănătății, în prezent, peste 17 mii de persoane se află sub monitorizare la domiciliu de către medicii de familie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău