COVID-19 | Criterii comune privind aplicarea restricțiilor de călătorie, aprobate de statele UE

  • 10 Octombrie 2020 10:32
COVID-19 | Criterii comune privind aplicarea restricțiilor de călătorie, aprobate de statele UE

Un cod de culori unic, criterii comune, o mai bună informare a publicului - statele UE au căzut de acord vineri să-și coordoneze restricțiile care afectează libera circulație între ele, în timp ce numărul cazurilor de COVID-19 crește accelerat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cadrul unei reuniuni desfășurate la nivel de ambasadori, statele membre au aprobat prin majoritate calificată o recomandare pentru o mai bună coordonare, ce urmează să fie adoptată formal marți în Consiliul UE de miniștrii statelor membre, potrivit unui purtător de cuvânt german, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.

''Este o etapă importantă care (...) va permite mai multă previzibilitate și transparență pentru călătoriile în UE în perioada COVID-19'', a declarat acest purtător de cuvânt.

Conform recomandării, o țară care va dori să instituie măsuri restrictive față de călătorii veniți dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Populația va trebui de asemenea să fie informată, cu 24 de ore înaintea instituirii restricției.

Trei indicatori ar urma să fie luați în calcul pentru evaluarea situației dintr-o anumită zonă: numărul noilor cazuri de infectare la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele 14 zile la nivel regional, procentul testelor de COVID-19 pozitive din totalul testelor efectuate în ultima săptămână și numărul testelor la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână.

Pe baza acestor date, Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) va publica săptămânal o hartă a situației epidemiologice a ansamblului țărilor UE, pe regiuni. Fiecare culoare va ilustra nivelul de risc pe patru nivele: verde, portocaliu, roșu și gri.

Recomandarea prevede ca statele membre ale UE să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniți dintr-un alt stat membru. Dar celor veniți dintr-o zonă portocalie, roșie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu.

De asemenea, rezultatele testelor vor trebui recunoscute reciproc între statele membre.

Ar putea totuși să fie exceptate de la măsura carantinei persoanele care exercită un anumit număr de profesii considerate esențiale.

Recomandarea are în vedere și instituirea unui formular unic european care să fie completat de persoanele care călătoresc.

Statele membre rămân însă libere să decidă dacă aplică măsurile recomandate.A

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău