COURRIER INTERNATIONAL | Republica Cehă încă mai caută un guvern

  • 19 Ianuarie 2018 11:01
COURRIER INTERNATIONAL | Republica Cehă încă mai caută un guvern

Guvernul minoritar condus de Andrej Babis, miliardarul dat în judecată pentru delapidarea fondurilor europene, nu a obținut votul de încredere marți, 16 ianuarie. Peisajul politic începe să se schimbe, constată presa cehă.

"Prima înfrângere a lui Babis", titra ziarul "Lidové Noviny" pe 17 ianuarie. Cu o zi înainte, Parlamentul ceh a refuzat să voteze încrederea în guvernul minoritar condus de magnatul industriei chimice și alimentare Andrej Babis, liderul mișcării populiste ANO. Ziarul din Praga, controlat de altfel și de miliardar, reamintește că acest eșec era așteptat și că "președintele Milos Zeman a semnalat deja de multă vreme că va da șefului ANO o a doua șansă de a forma un guvern". Constituția autorizează până la trei încercări, scrie COURRIER INTERNATIONAL.

"Ce se va întâmpla în continuare?", se întreabă "MF Dnes", de la același grup de presă, care întocmește o listă cu obstacolele cu care va trebui să se confrunte Babis. "Chiar și Zeman a indicat că sprijinul său nu este necondiționat" , scrie ziarul, făcând aluzie la noua cerință a președintelui, că dorește ca șeful guvernului să îi garanteze o majoritate de 101 voturi într-un parlament de 200 de deputați.

"În plus, Jiri Drahos este cel care l-ar putea înlocui în curând pe Zeman în Castelul din Praga", subliniază "MF Dnes", care evocă un alt finalist al alegerilor prezidențiale, cu președintele aflat în exercițiu, după primul tur de săptămâna trecută. Favorit pentru cea de-a doua rundă din 26-27 ianuarie, Drahos a declarat deja că "nu va numi un prim-ministru inculpat sau un guvern susținut de comuniști", al căror sprijin a fost solicitat de Babis.

"Al doilea guvern ar putea fi fără Babis", titrează "Hospodarské Noviny", pentru care "peisajul politic ceh începe să se schimbe în detrimentul premierului". Cotidianul pune accentul pe o "înfrângere secundă" a lui Babis în fața comisiei parlamentare care a recomandat, de asemenea, pe 16 ianuarie, ridicarea imunității sale parlamentare, astfel încât să poată fi urmărit pentru o deturnare de fonduri europene în afacerea 'Cuibul de berze', după numele uriașei sale ferme ultramoderne situate la sud de Praga, care a beneficiat în mod fraudulos de 2 milioane de euro de la Bruxelles. În fața comisiei, Babis a declarat anterior că va saluta exonerarea sa de imunitate, deoarece i-ar permite să demonstreze că "această conspirație [împotriva lui] a fost organizată de o mafie care [fură] miliarde în această țară" .

Pentru ziarul economic, "ne putem imagina că, în pofida tuturor problemelor, va exista în continuare un guvern de coaliție, deoarece este imposibil să se formeze un guvern fără Babis, iar alegerile anticipate nu sunt dorite de partidele mici. În orice caz, vom avea un guvern fără încredere pentru multă vreme".

Traducerea: Rodezia Costea

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău