COURRIER INTERNATIONAL | Brexit: 365 de zile până la marele salt

  • 02 Aprilie 2018 19:04
COURRIER INTERNATIONAL | Brexit: 365 de zile până la marele salt

Exact peste un an, la miezul nopții, Regatul Unit nu va mai fi membru al Uniunii Europene, la patruzeci și cinci de ani de la aderare. O adevărată eliberare anunțată pentru unii, o sursă de preocupare pentru alții, având în vedere timpul scurt rămas pentru a negocia un acord satisfăcător de ieșire.

Cotidianul "Daily Express" nu-și ascunde nerăbdarea. Pe prima pagină a ediției sale de joi, tabloidul conservator și fervent susținător al unui Brexit dur, lansează numărătoarea inversă până pe 29 martie 2019, data ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Pe fundalul stâncilor din Dover, cotidianul publică o tribună a ministrului Afacerilor Externe, Boris Johnson. "Ca un tren de neoprit, ne apropiem de stația 'Brexit' și, sincer, prieteni, nu vom ajunge suficient de repede", spune el. Omul care a făcut campanie pentru Brexit în 2016 îndeamnă cititorii "Daily Express" să-i ignore pe politicienii, în special laburiști, care solicită un al doilea referendum cu privire la condițiile acordului final, chiar și anularea pur și simplu a procesului de ieșire, scrie COURRIER INTERNATIONAL.

"Întoarcerea din drum ar duce la efecte secundare brutale", recunoaște "The Guardian". Cu toate acestea, pentru ziarul pro-european, nu este prea târziu să se schimbe cursul lucrurilor și să se îndepărteze de un Brexit dur, pentru care premierul Theresa May nu are niciun mandat. De altfel, acest ziarul, considerat de stânga, crede că restul de șapte luni rămase înainte ca tratatul de retragere să fie aprobat de Consiliul Europei sunt în mare măsură insuficiente pentru a negocia o înțelegere benefică pentru Regatul Unit. "Să reziști unei traiectorii care va afecta țara nu este ceva antidemocratic, ci este o datorie patriotică".

Calendarul foarte încărcat provoacă sudori reci și cotidianului "The Times". Spre deosebire de "The Gardian", ziarul conservator asigură: "cu unitate și determinare suficientă totul este posibil. Theresa May a demonstrat că este capabilă să facă acest lucru asigurând o perioadă de tranziție". Dacă, prin forța lucrurilor, timpul s-ar dovedi insuficient, "The Times" sugerează posibilitatea extinderii perioadei negocierilor după termenul limită de 29 martie 2019. "Cu privire la acest punct, Leavers [suporterii Brexit] și Remainers [pro-europenii] ar trebui să poată fi de acord. Scopul nu este doar să faci lucruri, ci să le faci bine".

La nord de frontiera engleză, există teama că procesul va fi bruiat. "La Westminster, nu se acordă prea multă atenție preocupărilor scoțiene", își exprimă regretul "The Scotsman". Pescarii noștri au fost folosiți ca monedă de schimb. În consecință, ei vor fi obligați să respecte cotele UE pe parcursul perioadei de tranziție. Desigur, Theresa May are multe de făcut pentru a gestiona diviziunile din propriul partid, dar, dacă nu îi va ofeeri Scoției competențe speciale în anumite domenii, cum ar fi imigrația, Brexitul s-ar putea transforma într-o catastrofă pentru noi și pentru economia noastră".

Articol de Sasha Mitchell

Traducerea: Rodezia Costea

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău