Cotidianul: Votul în care mulți nu au încredere, pentru că este fraudat sau furat, a devenit arma de schimbare (Revista presei)

  • 06 Iunie 2018 09:46
Cotidianul: Votul în care mulți nu au încredere, pentru că este fraudat sau furat, a devenit arma de schimbare (Revista presei)

„Andrei Năstase va exercita un mandat extrem de DIFICIL” - într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, experta Aurelia Peru explică situația în care noul primar general va avea de înfruntat presiunea socialiștilor din Consiliul municipal.

Eșecurile sau performanțele lui Năstase și ale echipei sale vor avea impact direct atât asupra alegerilor parlamentare, cât și ale celor locale, atenționează experta. Totodată, ea apreciază că după alegerile prezidențiale și cele locale, „se conturează circumstanțe relevante pentru constituirea nu doar a unui front „antioligarhic și proeuropean”, dar chiar a unui partid puternic unic” între PAS și PDA.

Adevărul comentează că „Andrei Năstase a reușit să câștige Primăria Chișinăului, deși nimeni nu-i dădea vreo șansă în fața binomului oligarhic Plahotniuc-Dodon. Au contat enorm campania din teren și sistemul electoral în două tururi. Rezultatul transmite în primul rând mesajul că Plahotniuc nu poate subordona întreaga țară. În al doilea rând, oferă speranța că în toamnă, la parlamentare, Republica Moldova poate reveni pe calea europeană. La toamnă sau niciodată”, atenționează publicația.

Ziarul de Gradă reține avertizarea PAS că după alegerile de la toamnă, Chișinăul ar putea fi reprezentat în Parlament de socialiști, chiar dacă votul va fi dat pentru partidele pro-europene. Sistemul electoral mixt, care prevede că alegerile parlamentare în circumscripții uninominale au loc într-un singur tur, nu reflectă, de fapt, votul alegătorilor, susține conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Exemplul alegerilor locale noi din municipiul Chișinău denotă că, deși alegătorii și-au dat votul pentru un primar pro-european, la alegerile parlamentare din toamnă 9 din cele 11  circumscripții uninominale formate în capitală ar putea fi câștigate de socialiști.

Analistul politic Iulian Chifu comentează într-un editorial pe Deschide.md că după alegerile din Chișinău „scena politică s-a reechilibrat: și PDM și cei din jurul său și Vladimir Plahotniuc, autoasumați pro-europeni, au propriile resurse, și PSRM și Igor Dodon își are un reprezentant vizibil și mai ales opoziția pro-europeană din stradă are acces la o funcție de vizibilitate și cu resurse, cu posibilitatea unei trambuline pentru alegerile generale din 2 decembrie anul acesta. Un echilibru bun, care mai trebuie dublat de câteva gesturi importante ale autorităților actuale pentru a credibiliza pe deplin rezultatele electorale din toamnă”, scrie autorul.

Dodon supărat pe suburbiile din Chișinău. Propune ca acestea să nu mai voteze pentru primarul general” – alt titlu de pe același site. Publicația reține o declarație a președintelui Igor Dodon, propune ca suburbiile să nu mai voteze pentru primarul general al capitalei, după ce suburbiile Chișinăului nu l-au susținut duminică pe favoritul său, Ion Ceban.

130 de mii de chișinăuieni au dat o palmă regimului cu înclinații spre autoritarism și au ales ca primar candidatul opoziției, o palmă care, către toamnă, poate deveni un pumn ce va desfigura această construcție oligarhică, comentează Octavian Țîcu în Cotidianul… Prin această alegere s-a văzut că de fapt actuala guvernare este blamată nu doar de opoziția de stânga, ci chiar și de propriul electorat. Puterea și-a dorit și încă dorește primăria Chișinăului.

Pentru asta a folosit mai multe șmecherii electorale, inclusiv scoaterea candidatei lui Șor din campanie, în speranța că poate Ceban iese din primul tur; prin pompare financiară și mediatică masivă în „fufa independentă”, care se spera că va ieși în turul doi cu Ceban; prin terfelirea opoziției și a lui Năstase, așa cum făcuse și în prezidențiale împotriva Maiei Sandu; prin dezbinarea și instrumentalizarea unionismului, care a avut tocmai patru candidați la aceste alegeri; prin inventarea „ȘOrheiland-ului” la 1 iunie, care poate ar fi atras tinerii la căscat gura și i-ar fi sustras de la votare pe 3 iunie.

Dar, cel mai mult, prin faptul că a lăsat țara și capitala fără locuitori, pentru că alegerile pentru primărie au arătat o catastrofă demografică de proporții… Autorul ține să sublinieze că tocmai votul în care mulți nu au încredere, pentru că este fraudat sau furat, a devenit arma de schimbare a cetățenilor acestei țări. Constatăm că orașul Chișinău a rămas locul unei culturi politice deosebite de restul țării, care încă odată a respins deopotrivă al treilea candidat al Partidului Socialiștilor (după Dodon și Greceanîi, a venit rândul și lui Ceban)”…

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău