Cotidianul | Șor negociază vinderea Aeroportului cu omul de afaceri rus Roman Troțenko (Revista presei)

  • 18 Iulie 2019 09:25
Cotidianul | Șor negociază vinderea Aeroportului cu omul de afaceri rus Roman Troțenko (Revista presei)

Revista presei - 18 iulie 2019.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă aflați cum au ajuns două persoane cu datorii de milioane la stat, după ce au fost implicate în niște tranzacții în numele unei companii imobiliare. „Milionari în documente, datori pe viață în realitate”, titrează publicația, care prezintă istoria unei femei de 46 de ani, Angela Sănduță, care locuiește într-un apartament cu chirie în Chișinău, împreună cu doi copii ai săi, trăind doar din salariu. Niciodată nu a avut afaceri și nu a trăit în lux, dar s-a trezit într-o zi datoare statului cu aproximativ 3 milioane de lei.

Tot în Ziarul de Gardă citiți despre două lumi opuse, de pe două maluri ale Nistrului, legate cu bacul de la Molovata.

În paginile EXCLUSIV ale ZdG găsiți un interviu cu primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, care comentează că „Plahotniuc nu era nici unionist, nici în Rusia nu ne-ar fi dus. Am fi ajuns cu el într-o barcă spartă la mijlocul unui lac fără ieșire la mal”.

Cât a fost recuperat din miliardul furat? – aflați din Ziarul de Gardă de astăzi.

Shor negociază vinderea Aeroportului – titrează Cotidianul. Acesta negociază vânzarea Avia-Invest către concernul rus AEON, deținut de omul de afaceri Roman Troțenko. Negocierile au început la sfârșitul lunii iunie și au continuat și în luna iulie, fiind purtate de oameni din anturajul lui Shor cu reprezentanții ai companiei ruse și ar fi solicitat suma de 200 de milioane de dolari, în condițiile în care compania controlată de Shor a preluat gratuit concesiunea aeroportului, obligându-se să investească 245 de milioane de euro în modernizarea acestuia. Shor ar fi investit până acum 87 de milioane de euro, dar în condițiile în care aeroportul a fost tranzitat în cei trei ani și jumătate de concesiune, în medie, de 2,5 milioane de pasageri anual, la un simplu calcul reiese că doar din „taxa de modernizare”, de 9 euro per pasager, s-ar fi obținut o sumă de peste 80 de milioane de euro, contabilizează Cotidianul.

Un deputat independent și-a dat demisia; Este un fost apropiat al lui Dodon”, titrează Cotidianul, cu referire la anunțul lui Viorel Melnic, ales în una dintre circumscripțiile din Transnistria, că depune mandatul de parlamentar. Publicația amintește că el a candidat în circumscripția 48, (Tiraspol/Bender), învingând surprinzător, în condițiile în care numeroase încălcări s-au înregistrat în timpul procedurii de vot - alegători aduși cu autobuzele, care au primit bani în schimbul votului în circumscripții.

Cotidianul mai scrie că Melnic a fost partener de afaceri cu Ilan Shor, numele său apărând și în raportul Kroll, privind frauda bancară. El este și un apropiat cu președintele Igor Dodon. Cei doi sunt cumătri, iar Melnic a fost viceministru al Economiei în perioada în care ministerul era condus de către Dodon. Publicația mai reține că demisia lui Melnic survine la scurt timp după ce președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a anunțat că toți deputații independenți își vor depune mandatele în următoarele zile.

Viorel Melnic, care și-a depus mandatul de deputat, ar fi făcut acest lucru la cererea președintelui Igor Dodon, care îi este cumătru, susține și liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, citat de Ziarul Național. Acesta atenționează că președintele Dodon întreprinde mai multe acțiuni de a prelua controlul asupra justiției din R. Moldova.

Ministrul sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că toate femeile care au născut după 1 iulie, când a fost modificată legea, vor primi o indemnizație unică, mărită, la nașterea copilului, care combină indemnizația existentă de 6 mii de lei cu cei 1.600, valoarea pachetului pe care îl primeau de la fundația „Edelweiss” a fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Într-un interviu cu Europa Liberă, Ala Nemerenco a declarat că finanțarea acestei majorări este acoperită din buget și că în următoarele luni, ministerul sănătății va face un sondaj pentru a afla dacă mamele preferă indemnizația în bani sau bunuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău