Cotidianul | Premierul Maia Sandu nu crede că va mai fi posibilă crearea unei coaliții de guvernare cu PSRM, după ce Guvernul va fi demis tot de socialiști (Revista presei)

  • 12 Noiembrie 2019 10:58
Cotidianul | Premierul Maia Sandu nu crede că va mai fi posibilă crearea unei coaliții de guvernare cu PSRM, după ce Guvernul va fi demis tot de socialiști (Revista presei)

Revista presei din 12 noiembrie 2019

Presa de la Chișinău publică detalii și opinii referitoare la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM, ce urmează să fie examinată în ședința de astăzi a Parlamentului. 

Vicepreședintele Parlamentului și deputatul ACUM Mihai Popșoi a subliniat, la TVR Moldova, că formațiunea sa nu cedează și speră ca astăzi, la ședința Parlamentului, să nu fie voturile necesare pentru a demite Guvernul Maiei Sandu. El a reiterat că nu va fi cedată  socialiștilor funcția de procuror general, doar  ”pentru că asta își dorește Dodon. Asta e unica miză. Noi nu cedăm. Sperăm că Dodon nu va avea voturile necesare. Sperăm că Dodon nu a cumpărat suficienți democrați”, a menționat depuatul. Pe de altă parte, analistul Nicolae Negru, crede că, dacă nu va cădea Guvernul, asta va fi doar pentru că n-o să vrea Moscova. „Moscova n-o să-i dea voie lui Dodon. Mai există această șansă”, a declarat comentatorul politic la TVR Moldova.

Soarta Guvernului Maiei Sandu depinde de PDM, condus de ex-premierul Pavel Filip, notează Adevărul. Fracțiunea PDM, aflată în opoziție, este formată din 29 de deputați, adică sunt voturi suficiente atât pentru a demite Guvernul, cât și pentru a-l lăsa să-și continue activitatea. Dacă Guvernul rămâne în funcție, acest lucru înseamnă că noua Lege a Procuraturii, pentru care și-a asumat răspunerea, intră în vigoare, iar criza politică de la Chișinău să se aprofundeze, pentru că e greu de imaginat cum va funcționa alianța PSRM-ACUM, după ce PSRM a pledat pentru demisia Guvernului, subliniază sursa citată.

Premierul Maia Sandu nu crede că va mai fi posibilă crearea unei coaliții de guvernare cu PSRM, după ce Guvernul va fi demis tot de socialiști, scrie Cotidianul. Ea a declarat luni, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, că nu mai vede motive ca Blocul ACUM să se așeze la masa de negocieri cu PSRM după o eventuală demitere a Guvernului, așa cum propusese anterior Igor Dodon.

Și tot Cotidianul publică opiniile deputatei Blocului ACUM, Maria Ciobanu, aflată la al treilea mandat, care susține că „un joc mai perfid decât cel pe care urmează azi să-l joace Igor Dodon” nu a mai trăit. „Nu îndemn pe nimeni din fracțiunea PSRM să nu voteze moțiunea lui Dodon, întrucât fiecare își este stăpânul propriei vieți, iar în viață, de obicei, cum îți așterni, așa dormi. Cetățenii să ne judece! Dacă un procuror general integru este motiv de demitere a unui Guvern, care doar în câteva luni a reușit să schimbe multe lucruri în bine, atunci halal de asemenea oameni de stat”, a mai spus Ciobanu.

”Polemica în jurul reformei Procuraturii camuflează altceva”, afirmă fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău, Alexandru Tănase, la Europa Liberă. ”De fapt, ea ascunde o poziționare a celor doi importanți actori pentru viitoarea campanie prezidențială, cred eu. Și am senzația că toate aceste jocuri urmează a fi subordonate mai degrabă logicii viitoarei campanii electorale, decât unei intenții veritabile de schimbare a Procuraturii. Or, noi când vorbim despre reforma justiției ș.a.m.d. trebuie să ținem cont de faptul că din 28 septembrie, când a fost anunțată ea, până astăzi în Parlament nu a fost votată nici o lege, au trecut trei luni de zile și nu avem nici un proiect palpabil. Singurul proiect pe Curtea Supremă de Justiție a fost parțial invalidat de către Comisia de la Veneția”, a remarcat Alexandru Tănase.

Ziarul de Gardă publică un reportaj întitulat ”Grădina „de plumb”, despre legumele crescute în albia râului Bâc care ar avea concentrații exagerate de plumb și ar fi periculoase pentru consum. În urma analizelor de laborator, s-a constatat că trei probe de ardei, o probă de sfeclă și una de ceapă nu corespund cerințelor normative, fiind depistat un conținut sporit de plumb. În urma deciziei Agenției, loturile de legume au fost nimicite. Reporterul ZdG a mers la fața locului, a discutat cu legumicultorii, consumatorii, dar și cu experți și reprezentanții instituțiilor publice.Deocamdată, probele repetate sunt neclare, dar nemulțumirile oamenilor față de degradarea mediului ambiant par să fie mai grele decât plumbul.

Mold-Street informează că Moldovagaz și gigantul rus Gazprom au ajuns la o înțelegere și sunt gata să semneze, în cel mai scut timp, anexele la Contractul de furnizare și Contractul de transport de gaze naturale în vigoare, potrivit unui comunicat al Președinției. În prezent, experții părților coordonează anexele de prelungire a contractului actual pentru un termen de 3 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău