Cotidianul: Plahotniuc își pune în aplicare amenințarea (Revista presei)

  • 07 Septembrie 2018 09:52
Cotidianul: Plahotniuc își pune în aplicare amenințarea (Revista presei)

Revista presei din 7 septembrie 2018.

Expulzarea profesorilor turci de la liceul Orizont ține prima pagină a tuturor ziarelor portalurilor de știri din Republica Moldova. Un grup de eurodeputaţi cer Chişinăului să renunţe la „extrădarea abuzivă” în Turcia a celor şapte angajaţi ai Liceului Orizont, titrează Adevărul. Eurodeputaţii susţin că au aflat că, la începutul acestui an, şase cetăţeni turci, suspectaţi de Ankara că fac parte din mişcarea lui Fethullah Gulen, au solicitat azil politic în Republica Moldova, din cauză că sunt persecutaţi de regimul lui Erdogan. Europarlamentarii anunţă că au rămas şocaţi să afle că, în dimineaţa zilei de joi, cetăţenii respectivi, solicitanţi de azil, au fost ridicaţi pe sus fie din stradă în drumul lor spre şcoală, fie direct din casă sub privirile copiilor lor, fără a fi respectate procedurile legale, fără prezenţa avocatului, fără un proces de judecată şi cu violarea drepturilor fundamentale ale omului.

Ziarul de Gardă scrie că organizațiile neguvernamentale, Centrul de Resurse Juridice și Promo-LEX se arată îngrijorate de modul în care șapte cetățeni ai Turciei au fost reținuți și expulzați din Republica Moldova. Organizațiile au semnat o declarație publică prin intermediul căreia cer autorităților R. Moldova să „examineze serios pericolul real la care ar putea să-i supună prin expulzarea în Turcia, să acționeze în spiritul legii și să permită un control judiciar adecvat al deciziei de expulzare, iar deciziile sale să nu fie influențate de interesele politice”.

O femeie care protesta pe aeroportul de la Chisinau si-a pierdut cunostinta, dupa ce a primit un mesaj prin care a fost anuntata ca fiul ei, una dintre cele șapte persoane din conducerea liceului Orizont expulzate de SIS, a aterizat pe aeroportul din Istanbul, citim în Noi.md. Femeia își manifesta nemulțumirea față de reținerea angajaților liceului Orizont, iar la un moment dat a primit un mesaj din Turcia, prin care a fost anunțată că fiul ei, una dintre cele șapte persoane din conducerea liceului Orizont, expulzate de SIS, a ajuns în ieri seara pe aeroportul din Istanbul.

Mai mulți profesori, părinți și elevi care studiază la Orizont își manifestă nemulțumirea față de reținerea angajaților liceului Orizont. Oamenii spun că în spatele acestor rețineri ar sta motive politice. La acțiunea de protest s-au alăturat și simpatizanții PAS, PPDA și PLDM.

Plahotniuc își pune în aplicare amenințarea, titrează Cotidianul. La câteva zile după ce Uniunea Europeană anunța oficial că suspendă asistența macro-financiară pentru Republica Moldova, Plahotniuc ieșea într-o conferință de presă în care ataca dur Bruxelles-ul și făcea o afirmație esențială, trecută cu vederea atunci de mass-media de la Chișinău. Amenința atunci micul dictator în devenire că „din acest moment” nu va mai „respecta condiționalitățile din diferite acorduri”, făcând clar referire la Acordul de Asociere cu UE și angajamentele față de partenerii occidentali. Iar întâmplarea extrem de tristă de ieri, cu cetățenii turci ridicați în cel mai stalinist mod și expulzați rapid în Turcia, care deja ne-a dus faima tristă în mai multe țări, se înscrie exact în același șir de acțiuni. Așadar, Plahotniuc sfidează fără nicio ezitare Occidentul și calcă în picioare orice angajament pe care Republica Moldova și l-a asumat în parcursul său european, îndepărtând și mai mult orice perspectivă măcar îndepărtată de aderare la UE. Există numeroase voci care susțin că prin extrădarea cetățenilor turci, care există toate șansele să fie supuși unor tratamente inumane de către regimul lui Erdogan, s-ar fi încercat de fapt și devierea atenției publice de la investigația apărută acum două zile, privind vilele pe care Plahotniuc le deține în Europa, mai scrie Cotidianul.

Alexandru Vaculovschi afirmă în deschide.md că e și vina noastră, a alegătorilor. Suntem văzuți ca niște oi și percepția este greșită. E destul să te uiți la Ilan Șor. Un fraier care a dus o țară în stare de criză. A fost prins cu băncile în sac (eh, ce vremuri, cu mâța!), iar ca rezultat a fost ales primar. Pentru niște firimituri e elogiat de presă, de pensionari, de oricine. Un respect aparte avem cu toții pentru veteranii Războiului nostru de Independență, de pe Nistru. Acum vedem că o parte din ei au cedat și l-au decorat pe Șor. Ce înțelegem din asta? Că Moldova e de vânzare? Nu, Moldova a fost deja vândută. Iar Krasnoselski, liderul separatist, se plimbă la braț cu președintele Moldovei la Condrița. A mai rămas ceva de furat, de trădat, de vândut? Vom vedea…conchide Vakulovschi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
18 °C
cer fragmentat
Umiditate:22 %
Vint:1 m/s
Sun
9 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C

Curs oficial BNM 04 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău