Cotidianul | La o zi după „Sărbătoarea Limbii Române”, Parlamentul a lansat o versiune în limba rusă (REVISTA PRESEI)

  • 01 Septembrie 2019 18:48
Cotidianul | La o zi după „Sărbătoarea Limbii Române”, Parlamentul a lansat o versiune în limba rusă (REVISTA PRESEI)

Cotidianul scrie că Andrei Năstase nu vrea acord cu PSRM: Ne putem ține de cuvânt și fără acord, titrează publicația. Președintele Platformei DA susține că nu este nevoie de un acord politic între blocul ACUM și PSRM, așa cum insistă socialiștii și președintele, dar că un astfel de document poate fi semnat la nivel instituțional.

„Dacă se dorește a exprima voință politică pentru anumite proiecte, și înainte de toate pentru reformarea justiției, acest acorduri cred că ar trebui semnat la nivel instituțional – Parlament, Guvern și Președinție. Astfel în Guvern să fie elaborate proiecte de legi, în Parlament să fie votate și la nivelul Președinției să fie promulgate”, a declarat Andrei Năstase.

Tribuna comentează că subiectul privind semnarea acestui acord „ar putea deveni piatra de care se va împiedica noua putere. Cu siguranță, socialiștii, având 35 mandate de deputat, nu se mai pot mulțumi doar cu două funcții în Guvern. PSRM poate obține posibilitatea de a influența cumva starea de lucruri numai negociind un nou acord de guvernare, în caz contrar ce rost ar mai avea să rămână la putere formal alături de ACUM? ”- scrie Tribuna.

La o zi după „Sărbătoarea Limbii Române”, Parlamentul a lansat o versiune a site-ului în limba rusă, informează Cotidianul. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, astfel a fost „asigurat accesul la informații pentru minoritățile naționale și eliminând inegalitățile în raport cu anumite grupuri de cetățeni din Republica Moldova”, iar „proiectul se înscrie în politica incluzivă promovată de conducerea Parlamentului pentru asigurarea șanselor egale pentru toți locuitorii țării”.

„Se deschid multe uși, dacă vorbești limba română”, titrează Ziarul de Gardă, care a întrebat persoane de diferite etnii cum le-ar fi fost viața fără limba română și cât de important este pentru ei să o vorbească.

„Republica Moldova este priponită bine astăzi și nu există nicio posibilitate reală de a ne apropia de ceea ce am putea numi noi civilizație europeană. Acea dualitate a puterii afișată nu este decât o aparență de fațadă. Guvernul nu are astăzi nicio pârghie, măcar cât un chibrit, de a ne scoate de sub tutela intereselor Kremlinului”, scrie Vitalie Vovc într-un editorial pe Deschide.md revenind la subiectul vizitei lui Șoigu la Chișinău și concertul din 24 august.

Ziarul Național publica lista pretendenților la funcția de deputat în cele patru circumscripții uninominale, unde pe 20 octombrie vor avea loc alegeri  parlamentare noi. În total au fost depuse 41 de cereri, dintre care 28 de persoane reprezintă formațiuni politice, iar 13 participă în calitate de candidați independenți. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate pentru circumscripția  nr. 33 (Chișinău, suburbiile de sud) - 13 pretendenți la funcția de deputat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău