Cotidianul | ”De ce a ajuns Usatîi să publice raportul Kroll și ce spune asta despre noua putere?” (Revista presei)

  • 16 Iulie 2019 09:33
Cotidianul | ”De ce a ajuns Usatîi să publice raportul Kroll și ce spune asta despre noua putere?” (Revista presei)

Revista presei - 16 iulie 2019.

”De ce a ajuns Usatîi să publice raportul Kroll și ce spune asta despre noua putere?”, se întreabă Alexandru Cozer în Cotidianul. Autorul remarcă nemulțumire în societate față de actuala guvernare, după ce Renato Usatîi a publicat două părți din raportul Kroll. ”Lumea s-a întrebat însă de ce la o lună de zile după ce puterea parcă s-a schimbat în Republica Moldova, iar președintele, premierul, ministrul de interne, fac parte din nou guvernare, raportul Kroll, așteptat de toată țara deja de ani buni, este făcut public de Usatîi? Adică ce fel de putere e asta, care se roagă-n toate direcțiile, fără succes, deja de o lună de zile să-i fie pus la dispoziție raportul, ca într-un final documentul să fie scos din joben de Usatîi?”, subliniază editorialistul și continuă: ”Această nouă guvernare nu trebuia să permită ca un document atât de important să apară în spațiul public așa cum a apărut. Ceea ce s-a întâmplat a fost o sfidare clară a noilor autorități. O rușine chiar. Un act prin care s-a demonstrat lipsa de soluții a noii puteri”.

De altfel, Renato Usatîi, a afirmat la TV 8, citat fiind de IPN, că documentul care pretinde că ar fi raportul Kroll și pe care l-a publicat acum câteva zile, l-ar fi obținut în prima noapte după ce a revenit în țară. Potrivit lui, informația a fost stocată pe un stick și i-a fost transmisă de un intermediar. Renato Usatîi a mai afirmat că la raportul Kroll au avut acces cinci oameni: președintele Băncii Naționale, Vladimir Plahotniuc, procurorul general, fostul procuror anticorupție, Viorel Morari, și procurorul Adriana Bețișor.

TV 8 continuă să publice declarațiile făcute într-un interviu în exclusivitate de fostul premier, Vlad Filat, aflat în penitenciar, care afirmă că a avut o întâlnire cu Vlad Plahotniuc în timp ce era în detenție pe care l-ar fi întrebat de ce l-a pus în închisoare. ”Răspunsul lui a fost foarte sec că dacă nu făceam eu, făceai tu”, a spus Filat, care a mai dezvăluit că ar fi încercat să-l convingă pe fostul președinte Nicolae Timofti să îl numească prim-ministru pe Vlad Plahotniuc, deoarece  ”dacă el devenea prim-ministru etapa Plahotniuc în istoria modernă a R. Moldova se termina mult mai repede”.

Nicolae Negru constată într-un editorial în Ziarul Național că ”Maia Sandu a fost nevoită să calce moratoriul geopolitic drag inimii acumiștilor și socialiștilor, după ce au telefonat-o Iohannis și, apoi, Zelenski, invitând-o în musafirie. Ea planificase să meargă doar la Bruxelles, pentru a debloca finanțarea macrofinanciară, ca apoi să se dedice „dezoligarhizării”, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg. (…) Cine ar răspunde că da, acela, probabil, nu studiază geografia, din care derivă geopolitica. (…) Dodon va continua să se sacrifice pe altarul „restabilirii” relațiilor economice cu Rusia, dar nu se știe cât va mai dura monopolul său dacă, mâine-poimâine, după exemplul lui Iohannis, Zelenski și Angela Merkel, pe Maia Sandu o va telefona Putin, care a contribuit decisiv la accederea ei în funcția de prim-ministru”, subliniază autorul.

Ziarul de Gardă notează că fosta adjunctă a directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), Cristina Țărnă, acuză organizatorii concursului pentru fotoliul de șef al CNA de „lipsă de transparență”, pe motiv că numele și dosarele de participare ale celor zece candidați nu au fost făcute publice odată cu expirarea termenului-limită pentru înscrierea în competiție și că perioada de depunere a dosarelor a fost prelungită, fără a exista un „argument plauzibil”. Cristina Țărnă, care se numără printre candidații la șefia CNA, susține că se aștepta să vadă un „alt fel de concurs decât toate celelalte criticate”.

Iar portalul Deschide.md scrie, citând surse din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, că secretarul general al Aparatului președintelui Republicii Moldova, Ruslan Flocea, ar fi favoritul cursei pentru  funcția de director al Centrului Național Anticorupție.

Noul șef al întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz va fi cel mai probabil  Vadim Ceban, care exercită în prezent funcția de bașcan interimar al UTA Găgăuzia, potrivit Newsmaker, citat de Mold-Street. Vadim Ceban a confirmat faptul că candidatura sa a fost propusă pentru această funcție, ce este vacantă deja de un an și ceva. El a refuzat însă să comenteze oferta, precizând doar că trebuie să treacă și aprobările de rigoare. Adică să fie aprobat și de Guvernul Moldovei și de Consiliul de Observatori al Moldovagaz condus de reprezentanții Gazprom.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău