Cotidianul China Daily, deţinut de Partidul Comunist Chinez, acuză Occidentul pentru tensiunile din Hong Kong

  • 04 Iulie 10:52
Cotidianul China Daily, deţinut de Partidul Comunist Chinez, acuză Occidentul pentru tensiunile din Hong Kong

Cotidianul China Daily, deţinut de Partidul Comunist Chinez, a acuzat joi guvernele occidentale că s-ar afla în spatele protestelor masive din Hong Kong, pe fondul tensiunilor dintre China şi Marea Britanie cu privire la situaţia din fosta colonie britanică, informează Reuters, citat de Mediafax.ro

„Ideologii din guvernele occidentale nu se opresc niciodată din eforturile de a încuraja revolte împotriva guvernelor care nu sunt pe placul lor, chiar dacă acţiunile lor au cauzat haos în ţări din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia”, susţin jurnaliştii cotidianului într-un editorial. „Acum ei încearcă acelaşi lucru şi în China”, au adăugat aceştia.

Cotidianul mai acuză Occidentul de instigare la revoltă împotriva Guvernului din Hong Kong, „ca mod de a pune presiune pe Guvernul central”. „Comportamentul violent al acestor agitatori occidentali calcă în picioare statul de drept şi ordinea socială din Hong Kong”, se mai arată în editorial.

 

Comentariul China Daily vine pe fondul tensiunilor dintre China şi Marea Britanie, în contextul protestelor masive din Hong Kong, cauzate de un proiect de lege, suspendat între timp, care ar fi permis extrădarea cetăţenilor din Hong Kong către China.

 
 

Guvernul Marii Britanii a avertizat, marţi, China că vor exista „consecinţe grave” în cazul în care nu respectă acordul din anul 1984, prin care provincia Hong Kong beneficiază de autonomie sporită.

„Hong Kong face parte din China şi trebuie să acceptăm acest lucru. Dar libertăţile Hong Kong-ului sunt înscrise într-o declaraţie comună. (...) Ne aşteptăm ca acest acord juridic cu caracter obligatoriu să fie onorat; dacă nu se va întâmpla acest lucru, vor fi consecinţe grave”, a declarat ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt.

În replică, Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a spus că declaraţiile lui Hunt sunt „neruşinate”. „Să spui că Marea Britanie se luptă pentru drepturile cetăţenilor din Hong Kong este o neruşinare. Aş vrea să îl întreb pe domnul Hunt: în perioada colonială exista democraţie în Hong Kong? Cetăţenii nu aveau nici măcar dreptul să protesteze atunci”, a spus acesta.

Proteste violente au loc în Hong Kong de câteva săptămâni. Mitingurile au început din cauza unui proiect de lege care prevedea facilitarea extrădărilor din Hong Kong spre China, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului susţinut de Beijing.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
-0,28 °C
cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sun
5 °C
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
4 °C
Thu
-0 °C

Curs oficial BNM 07 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău