Cotidianul: Ce e mai periculos pentru ACUM: Trădarea socialiștilor sau alegerile anticipate? (Revista presei)

  • 06 Iunie 2019 09:43
Cotidianul: Ce e mai periculos pentru ACUM: Trădarea socialiștilor sau alegerile anticipate? (Revista presei) sursa foto: Adevarul

Presa națională are astăzi în vizor decizia Partidului Acțiune și Solidaritate de a vota un președinte al Parlamentului din partea PSRM, pentru a debloca activitatea Parlamentului și ulterior, pentru a vota așa numitul pachet anti-oligarhic.

„E o decizie riscantă; ne-am fi dorit să nu fi ajuns în această situație”, a comentat Maia Sandu, președinta PAS, decizia luată ieri de membrii Consiliului Politic Național al formațiunii, în cadrul unei emisiuni la postul TV8. „Ne-am fi dorit să fim în situația ca să fie un președinte de Parlament din Blocul ACUM și un Guvern din ACUM, dar realitățile sunt altele din păcate. S-a ajuns aici din cauza fraudelor, a manipulării; această decizie dificilă am luat-o în condiții dificile”, a mai declarat Maia Sandu.

”Ce e mai periculos pentru ACUM: Trădarea socialiștilor sau alegerile anticipate?”, se întreabă Alexandru Cozer în Cotidianul. Autorul analizează ce ar avea de pierdut blocul ACUM dacă va vota totuși spicherul socialist. ”Să zicem că imediat, a doua zi, PSRM nu-și va mai respecta angajamentele, nu va mai susține pachetul de legi privind dezoligarhizarea. Că nu va vota un Guvern în frunte cu Maia Sandu și că vor intra deschis în cârdășie cu PD. Platforma DA și PAS ar putea ieși șifonate din acest joc. Că au fost mințiți. Că, într-adevăr, cu votul lor un socialist a ajuns președintele Parlamentului. Dar mai departe, care ar fi pierderile ACUM? Pentru că nu ei sunt cei care vor trăda, nu ei sunt cei care nu-și vor respecta angajamentele, nu ei sunt cei care vor putea fi acuzați că nu au făcut tot posibilul să deblocheze procesul Legislativ și să scoată instituțiile de sub controlul PD-ului”, opinează editorialistul.

Ziarul Național scrie că deputata fracțiunii PPDA, fosta liberal-democrată Maria Ciobanu, a întrebat-o pe lidera PAS, Maia Sandu, cum poate să voteze pentru Zinaida Grecianîi, cea care în 2009 a amenințat tinerii protestatari din Piața Marii Adunări Naționale cu aplicarea armelor. „Doamna Ciobanu va decide ce va face… Cu toții avem propriile experiențe de ce să nu votăm în funcția de spicher un reprezentant al PSRM, inclusiv doamna Greceanîi. Dar întrebarea mea este: cum scăpăm de regimul lui Plahotniuc?”, a răspuns lidera PAS la aceeași emisiune de la TV8.

„Sper să fie o decizie strategic conectată la dorința noastră de a menține blocul ACUM unit, solidar și strategic legat de viitoarele realizări”, a declarat un alt membru al fracțiunii parlamentare a Platformei DA, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, citat de jurnal.md. „Este o decizie foarte complicată în circumstanțele existente, pentru că sunt multe riscuri asociate la acest vot. Sunt două formațiuni cu structurile sale ierarhice și agende. Evident că are loc o consultare. Probabil în prima jumătate a zilei vom avea Consiliul Politic Național”, a mai subliniat Igor Munteanu.

Iar Publika TV titrează: ”Scindare în Blocul ACUM. PAS este gata să cedeze PSRM funcția promisă lui Andrei Năstase” și amintește că în campania eletorală, membrii blocului politi ACUM au semnat un angajament prin care le-au promis alegătorilor că nu vor face alianță formală sau informală cu PSRM.

”Igor Dodon nu a primit încă răspuns la întrebarea: Când poate fi dizolvat Parlamentul?”, scrie Ziarul de Gardă, care amintește că acum două săptămâni președintele Igor Dodon depunea o sesizarea la Curtea Constituțională pentru a clarifica când expiră cele trei luni în care partidele care au acces în Parlament pot crea o majoritate parlamentară. În acest răstimp Curtea însă nu s-a expus pe marginea acestei chestiuni, iar pe site-ul instituției nu există informații despre data când va fi examinată sesizarea președintelui. Contactat de Ziarul de Gardă, serviciul de presă al Curții Constituționale a comunicat că nu a fost încă programată o dată la care va avea loc ședința de examinare a sesizării lui Igor Dodon.

”Democrații au rezervat și Piața Marii Adunări Naționale pentru un eventual miting”, scrie Europa Liberă, care subliniază că nu e limpede deocamdată când anume PD își va aduce susținătorii în stradă, dar democrații au cerut ca lucrările de amenajare a scenei în PMAN să fie începute din sera zilei de ieri, potrivit responsabilului din cadrul Primăriei Chișinău, Vasile Pascari.

Iar portalul Report.md titrează: ”Democrații mobilizează oamenii din regiuni. SE fac liste!” Cel puțin asta reiese dintr-un mesaj, expediat redacției TV8 de către un cititor – un screenshot în care se vede un email transmis de secretarul executiv al PDM Cimișlia, Durlescu Gheorghe, în care cel din urmă îi îndeamnă pe membrii formațiunii să completeze o listă cu persoanele care vor participa la manifestații, conform unui tabel atașat la scrisoare. Din imaginea transmisă se vede că membrii partidului sunt rugați să expedieze lista pe adresa de email sau de Viber a formațiunii, mai scrie sursa citată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău