Cotidianul | Ala Nemerenco: „În Moldova se moare de 4-5 ori mai mult decât în țările vaccinate masiv. Valul V va fi și mai grav” ( Revista presei)
-
16 Decembrie 2021 09:37
Republica Moldova, Ucraina și Georgia au făcut lobby la Bruxelles pentru a începe negocierile de aderare la UE, titrează Ziarul National. Republica Moldova, Ucraina și Georgia au făcut front comun la Bruxelles pentru a milita pentru aderarea la UE. În același timp, Europa e cu ochii pe granița de est a Ucrainei, acolo unde Rusia și-a trimis zeci de mii de trupe. Așteptările sunt, totuși, limitate pentru moment: cel mai probabil, vor obține noi asigurări de sprijin împotriva unei posibile invazii rusești. Cancelarul german Olaf Scholz a accentuat faptul că Rusia riscă și mai multe sancțiuni impuse de UE dacă invadează Ucraina. Într-o declarație rostită în sediul NATO, prim-ministrul georgian a îndemnat Occidentul să permită țării sale să adere la alianța nord-atlantică, un obiectiv dorit și de Ucraina. Iar președintele Republicii Moldova Maia Sandu a spus marți că le-a transmis rușilor că este alegerea moldovenilor să se alăture Uniunii Europene.
Portalul Anticorupție.md reține declarațiile Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, care a amenințat miercuri Chișinăul că interdicția aplicată unor cetățeni ruși de a intra în Moldova nu va rămâne fără „reacție”. Este vorba de cazul unor cetățeni ruși care urmau să participe în calitate de observatori la scrutinul organizat duminica trecută în stânga Nistrului, considerat ilegal de Chișinău. Autoritățile moldovenești au refuzat, pe 11 decembrie, accesul pe teritoriul lor mai multor cetățeni ai Federației Ruse, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a explicat aceste interdicții aplicate cetățenilor ruși prin faptul că aceștia intenționau să participe în calitate de observatori la alegerile din Transnistria, scrutin pe care Chișinăul în consideră ilegal.
Tot pe tema transnistreană, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, sugerează că formatul de negocieri 5+2 în care Chișinăul și Tiraspolul apar ca părți în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori, iar SUA și UE drept observatori, ar urma să fie schimbat, astfel încât SUA și UE să obțină un mandat mai mare decât cel de observator, scrie Deschide.md. Acest lucru apare drept unul firesc din moment ce ambii observatori sunt foarte activi în formatul 5+2, a declarat Cristina Lesnic pentru Deschide.MD, adăugând că rapoartele SUA și UE includ toate încălcările comise de regimul de la Tiraspol, ceea ce înseamnă că actorii își fac treaba cu multă responsabilitate. „Noi suntem o țară independentă, suverană, de aceea unele soluții ar putea veni și de la Chișinău. Interesul suveranității și independenței Republicii Moldova, reprezintă un interes care ține și de securitate globală, pentru că reintegrarea țării presupune un proces foarte complex, format din elemente nu doar din negocieri, ci și din dorința de a reveni în albia constituțională. Vorbim și despre securitatea regională, despre principiul că nu se poate construi securitatea unui stat din contul altui stat. Interesul este comun”, spune experta.
Ministra Sănătății Ala Nemerenco atenționează că „În Moldova se moare de 4-5 ori mai mult decât în țările vaccinate masiv. Valul V va fi și mai grav”, titrează Cotidianul. Pe un fundal liniștit cu cod galben și verde absolut în toate localitățile, Moldova înregistrează un indicator al mortalității în urma COVID-19 de 4-5 ori mai mare decât în alte țări cu incidență mai înaltă. Și aceasta doar din cauza că abia suntem la circa 30% rată de vaccinare comparativ cu 70-80-90% în alte țări, explică ministra. „Vaccinul – o protecție-umbrelă pe care noi nu o deschidem deși plouă rău afară”, a mai menționat Nemerenco, îndemând cetățenii să se vaccineze.