Cotația barilului de țiței Brent crește după plafonarea prețului la petrolul rusesc

  • 05 Decembrie 2022 09:53
Cotația barilului de țiței Brent crește după plafonarea prețului la petrolul rusesc

Cotația barilului de țiței Brent a urcat luni, după ce grupul OPEC+ a decis să mențină țintele de producție, în contextul în care Uniunea Europeană impune un plafon de preț pentru petrolul rusesc, scrie Reuters, citat de digi24.ro.

În același timp, un semn pozitiv privind cererea de combustibil l-a reprezentat atenuarea restricțiilor COVID-19 în multe orașe din China. La bursa de la Londra, cotația țițeiului Brent a urcat cu 0,8%, până la 86,29 dolari per baril, în timp ce la bursa de la New York cotația țițeiului West Texas Intermediate a crescut cu 0,9%, până la 80,68 dolari pe baril.

La reuniunea de duminică, grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători de țiței) a convenit să respecte planul convenit luna trecută, de a reduce producția cu două milioane de barili pe zi, din noiembrie până în 2023. Analiștii susțin că decizia OPEC+ era așteptată, deoarece marii producători așteaptă să vadă impactul deciziilor privind petrolul din Rusia. Luni intră în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă.

În urma acestui embargo, începând de luni Rusia nu va mai livra statelor UE decât petrol prin conducte. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, țările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea prețului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terțe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol. "Deși OPEC a decis să mențină țintele de producție, mă aștept ca ei să continue să echilibreze piața.

Implementarea sancțiunilor UE și plafonarea prețului vor duce la o înăsprire a pieței petrolului, deși ne așteptăm ca piața să fie deja poziționată pentru aceste perspective", a apreciat Baden Moore, de la National Australia Bank. 


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău