Cota de 50% din raft pentru produsele autohtone urmează să fie abrogată

  • 14 Iulie 2022 13:37
Cota de 50% din raft pentru produsele autohtone urmează să fie abrogată

Cota de 50% din raft pentru produsele autohtone urmează să fie abrogată. Parlamentul a aprobat în primă lectură un proiect de lege în acest. Potrivit Ministerului Economiei, care este autorul inițiativei, această prevedere sună frumos și patriotic, însă ea contravine angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova și violează principiul fundamental din domeniul comerțului internațional, transmite IPN.

Vadim Gumene, secretar de stat la Ministerul Economiei, a declarat în plen că legea propusă va proteja micii producători de clauze abuzive și va facilita accesul acestora la plasarea producției în rețele de comercializare din toată țara. Se propune asigurarea unui echilibru în puterea de negociere și eliminarea practicilor comerciale neloiale. „Scopul proiectului constă în atingerea mai multor finalități. În primul rând vorbim despre alinierea legislației naționale la prevederile Directivei 633 din 2019, inclusiv abrogarea cotei de raft”, susține responsabilul.

Potrivit lui, acest principiu este preluat în toate acordurile de comerț liber pe care le are Republica Moldova, inclusiv cu UE, Turcia și CSI. „Ce s-ar întâmpla dacă, ipotetic, toate țările ar aplica acest principiu? De fapt, are rezulta un colaps al comerțului internațional, când toți își lobează produsele naționale. De fapt, noi riscăm să periclităm exporturile noastre de produse agroalimentare pe piețele partenerilor noștri. Această normă nu este funcțională întrucât violează normele și angajamentele țărilor”, a menționat Vadim Gumene.

În cadrul examinării, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac, a declarat că prevederile legale privind cota de raft a avut ca scop susținerea și promovarea producătorilor din țară. Însă, parlamentarul a precizat că nu este clar de ce Guvernul nu a executat implementarea acestei legi, care este în vigoare din iulie 2021.

În acest sens, secretarul de stat a menționat că nu există proceduri cum se calculează cele 50%, dar și că această cotă nu ajută producătorii autohtoni. „Este total eronat că 50% susțin producătorii naționali. Este o speculație și nu este adevărat. În cel mai bun caz, noi facem lobby pentru producătorii mari care au capacitate de negociere cu comercianții și asigură acea marjă de profit care satisface comerciantul. Din contra, prin proiectul acesta de lege facilităm foarte mult accesul producătorilor mici”, explică Vadim Gumene.

Supus votului, proiectul a fost susținut în primă lectură de către 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Fracțiunea BCS și cea a Partidului Șor au votat împotrivă. Inițiativa urmează să fie votată în lectură finală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău