Costurile testărilor pentru certificatele de calitate s-ar putea reduce

  • 02 Mai 2015 12:08
Costurile testărilor pentru certificatele de calitate s-ar putea reduce

În Moldova costurile testărilor de laborator pentru a obține certificate de calitate necesare la export sunt mari, iar producătorii mici nu-și pot permite asemenea cheltuieli.

Ca rezultat, există riscul creării de monopoluri în diverse ramuri. Cea mai bună soluție pe termen lung ar fi atragerea mediului privat care ar deschide laboratoare. Însă pe termen scurt o soluție propusă de Consiliul economic al prim-ministrului este reducerea costurilor cu 30% pentru testările de laborator necesare exportului de produse de vinificație și cu 20% pentru alte produse exportate, transmite IPN.

Într-o discuție cu presa, șeful Secretariatului Consiliului economic al prim-ministrului, Dumitru Alaiba, a adus exemplul Germaniei, unde costurile testărilor de laborator sunt de 20 de ori mai mici.

„În Moldova, în momentul în care un vinificator vrea să exporte 100 de mii de sticle de vin, 3 mii de lei pe care îi achiți pentru un certificat nu este mult, de fapt este comod, dar în momentul în care exporți doar 100 de sticle, atunci 3400 lei constituie undeva 30% din costul exportului. Producătorilor mari le convine ca aceste costuri să rămână la nivelul care sunt, pentru a păstra piața pentru ei”, a spus Dumitru Alaiba.

Referindu-se la reușitele deja obținute de instituțiile statului, cu susținerea Consiliului economic al prim-ministrului și a Băncii Europene pentru Reconstrucție, Dumitru Alaiba a subliniat că s-a obținut simplificarea procedurii de eliberare a certificatelor fitosanitare la export, numărul certificatelor solicitate s-a redus de la 7 la 3. De asemenea,  s-a redus și timpul de așteptare, cu 50%. A fost eliminată taxa de export pentru nuci. O altă realizare menționată este actualizarea informațiilor despre antreprenori pe portalul www.date.gov.md.

Agenda pentru 2015 a Consiliului Economic al prim-ministrului include înregistrarea online a companiilor, aplicarea principiului „ghișeului unic” la înregistrare, eliminarea obligativității ștampilei etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău