Costul transferului de date mobile în Moldova este de 5,5 ori mai mare decât în Ucraina (Mold-Street)

  • 10 Martie 2019 11:33
Costul transferului de date mobile în Moldova este de 5,5 ori mai mare decât în Ucraina (Mold-Street)

Republica Moldova ocupă locul 57 din 230 de țări/regiuni după costul serviciilor de transmisie de date mobile, arată studiul Worldwide mobile data pricing, realizat de compania britanică Cable.co.uk. 

Potrivit studiului, citat de Mold-Street.com, costul mediu de transfer al  unui gigabyte (1 GB) de date mobile în Republica Moldova este 2,82 de dolari, cu circa un dolar mai scump decât în România, de trei ori mai scump decât în Rusia, de 5,5 ori - decât în Ucraina și de 10 ori - comparativ cu Kârgâzstan.

Studiul relevă că în Republica Moldova au fost analizate 13 planuri tarifare și costurile din țara noastră sunt de trei ori mai mici decât media globală.

Conform studiului, cel mai ieftin trafic mobil din lume este în India, unde costul de transmitere a unui gigabyte de date este în medie de 0,26 dolari. Kârgâzstan ocupă locul doi în lume, urmat de Kazahstan, Ucraina și Ruwanda.

Costul transferului de date mobile în Moldova este de 5,5 ori mai mare decât în Ucraina (Mold-Street)

Cel mai scump trafic mobil de pe planetă se atestă în Zimbabwe, unde costul mediu de transfer de 1 GB este de 75,2 dolari, iar în Guineea Ecuatorială, prețul mediu este de 65,83 dolari.

Costul transferului de date mobile în Moldova este de 5,5 ori mai mare decât în Ucraina (Mold-Street)

Curios este că britanicii nu includ Republica Moldova în spațiul CSI (fosta URSS), ci în regiunea Europa de Est, alături de Polonia, Slovenia, România sau Grecia. În Europa de Est, cel mai ieftin trafic mobil este în Polonia (1,32 dolari), urmată de România (1,89 dolari), Slovenia (2,21 dolari) și Moldova (2,82 dolari).

Autorii studiului explică prețurile relativ mici în această regiune prin prezența unei infrastructuri de rețea bine dezvoltate.

În același timp în Grecia se atestă cel mai scump trafic din regiune - 32,71 dolari, care s-ar datora problemelor economice cu care se confruntă deja de mai mulți ani această țară.

În Europa de Vest, Finlanda are cel mai ieftin trafic mobil, prețul mediu de transfer de 1 GB este de 1,16 dolari, urmată de Monaco (1,21 dolari), Danemarca (1,36 dolari) și Italia (1,73 dolari), în timp ce în Elveția este cel mai scump - 20,22 de dolari.

Autorii susțin că țările analizate pot fi clasificate în patru arhetipuri: după infrastructura excelentă (de telefonie mobilă și fixă), dependența de rețele mobile, rata de consum și nivelul de dezvoltare economică. În multe țări pot fi atestate două sau mai multe dintre acestea arhetipuri.

Astfel unele țări au o infrastructură bine dezvoltată de rețele mobile și fixe de acces la Internet în bandă largă, iar furnizorii locali pot oferi utilizatorilor posibilitatea de a transfera cantități uriașe de date, ceea ce reduce semnificativ costul transferului de 1 gigabyte. În alte țări, rețelele terestre de bandă largă sunt mai puțin dezvoltate, prin urmare, în general, utilizatorii locali depind foarte mult de rețelele mobile.

Economia acestor țări dictează necesitatea unor prețuri scăzute la dispoziția majorității cetățenilor. În partea mai scumpă a listei există țări în care infrastructura nu este foarte bună, iar consumul de trafic nu este ridicat. Multe țări aflate în mijlocul listei au o bună infrastructură și un nivel înalt al veniturilor. În consecință, chiar dacă prețurile nu sunt cele mai mici din lume, consumatorii nu le consideră mari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău