Costul construcției zidului cerut de Trump ar depăși 25 de miliarde de dolari. Cât timp ar dura realizarea proiectului

  • 10 Ianuarie 2019 11:36
Costul construcției zidului cerut de Trump ar depăși 25 de miliarde de dolari. Cât timp ar dura realizarea proiectului

Construcția unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, după cum cere președintele american, Donald Trump, ar dura peste 10 ani și ar necesita circa 10.000 de muncitori, transmite EFE, citând un articol de miercuri din The Washington Post.

Ziarul din capitala SUA a solicitat opinia mai multor ingineri și constructori în ce privește proiectul unui zid la frontieră care să se întindă pe 1.600 de kilometri, așa cum dorește Trump.

Rezultatele consultării relevă că, pentru a termina zidul, ar fi nevoie de 10 ani și munca a circa 10.000 de oameni.

Mai mult decât atât, potrivit inginerilor, cu cei 5,7 miliarde dolari ceruți de Trump și pentru care continuă disputa cu conducerea democrată din Congres, fapt ce a cauzat actuala închidere parțială a administrației, s-ar ridica doar 370 de kilometri din zidul de graniță.

Costul total al proiectului ar fi de cel puțin 25 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor lui Ed Zarenski, profesor de calcul în construcții la Institutul Politehnic Worcester din Massachusetts.

"Nu aș spune că este imposibil, dar trebuie să ținem cont de anumite considerente de inginerie", a spus Zarenski, care a lucrat timp de 30 de ani pentru compania Gilbane, una din cele mai importante firme de construcții din țară.

Pe de altă parte, înainte de începerea lucrărilor, vor trebui realizate "studii de sol și de mediu", va fi nevoie de execuția unui drum care să permită accesul în zonă al camioanelor și excavatoarelor, dar și să se achiziționeze unele terenuri.

Cu o zi înainte, Trump a susținut construcția zidului ca soluție la o "criză umanitară și de securitate în curs de agravare la frontieră".

Ultimul proiect prezentat de liderul de la Casa Albă utilizează oțelul ca principal material de construcție, fapt care, conform specialistului, ar duce la costuri mai mari de buget din cauza lipsei materiei prime și a prețului ridicat.

Anterior, industria cimentului a văzut o oportunitate de afaceri în zidul de frontieră, deoarece inițial acesta trebuia să fie materialul de bază, după cum a promis Trump, a amintit Gary Wineck, director de construcții la Universitatea din Texas, care consideră că schimbarea de opinie s-ar datora multiplelor probleme de stabilitate ce ar putea fi provocate de folosirea betonului.

"Logistica nu va ucide proiectul, dar va reprezenta o provocare", a spus Wineck.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău