Costin Ciobanu, expert în relații internaționale: Dimensiunea politică privind integrarea R. Moldova în UE se vede foarte puternic de la București, Bruxelles și în alte state membre

  • 26 Aprilie 2023 08:35
Costin Ciobanu, expert în relații internaționale: Dimensiunea politică privind integrarea R. Moldova în UE se vede foarte puternic de la București, Bruxelles și în alte state membre

În acest moment, cel mai important lucru care se vede și dinspre București este faptul că există o voință politică la Chișinău, dublată în avansarea integrării europene. Este foarte important ca acest proces să se facă respectând toate etapele și întărind instituțiile. Declarațiile au fost făcute de expertul în relații internaționale de la București, Costin Ciobanu, la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

„România a trecut prin acest proces și știm cu toții ce înseamnă integrarea europeană, e un proces complicat, nu este un proces simplu cu tot felul de condiționalități care trebuie îndeplinite și acest lucru i-a foarte mult timp. Este foarte important ca acest proces să se facă respectând toate etapele și întărind instituțiile pentru că până la urmă despre acest lucru este vorba, nu doar să adopți legislație care să fie în conformitate cu legislația europeană și cu ce se întâmplă la nivel european. Însă acele schimbări legislative, acele schimbări instituționale să producă efectele pozitive care se așteaptă în societate. Și, aici sunt două dimensiuni, există acea dimensiune este extrem de practică, extrem de aplicată în care să sunt cele nouă condiționalități în care comisia evaluează din punct de vedere operațional,” spune expertul în relații internaționale de la București, scrie sursa citată.

Totodată, Costin Ciobanu a menționat că dimensiunea politică se vede foarte puternic la București, la Bruxelles și în alte state membre. 

„Este vorba până la urmă de determinarea autorităților de la Chișinău să meargă pe calea integrării europene pentru că știm cu toții din alte guvernări din R. Moldova că era foarte internalizat acest discurs al integrării europene, iar pe de altă parte comportamentul și atitudinea acelor de la guvernare nu era perfect aliniată cu valorile europene, ca să fiu diplomat în acest sens. Iese foarte mult în evidență și acest lucru se vede atât prin vizitele de la Chișinău, cât și prin declarațiile publice, faptul că există o mare încredere în capacitatea liderilor politici de la Chișinău de a urmări și de a urma acest traseu. Nu toată lumea este conștientă că există dificultăți, că nu e ușor să întărești capacitatea instituțională în R. Moldova. Toată lumea este conștientă în raport cu provocările pe care R. Moldova le are de îndeplinit, apropo și de deciziile de ieri de la consiliului Afacerilor de Externe. Important e să identifice aceste vulnerabilități și să vină cu susținere și din fericire există această susținere,” a mai spus Costin Ciobanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău