Corupție | Parchetul cere 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak

  • 06 Septembrie 2018 13:47
Corupție | Parchetul cere 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak

Parchetul a cerut, joi, 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak, judecat pentru corupție, relatează AFP.

În Coreea de Sud, șefii de stat ajung deseori la închisoare de îndată ce pleacă de la putere, adesea după o alternare a forțelor politice la conducerea țării. Cei patru foști președinți sud-coreeni, încă în viață, au fost toți fie inculpați, fie condamnați.

Președinte al țării din 2008 până în 2013, Lee Myung-bak, în vârstă de 76 de ani, a fost acuzat în aprilie de corupție, abuz de putere, deturnare de fonduri sau evaziune fiscală.

Parchetul a cerut, de asemenea, în fața tribunalului din Seul ca inculpatul să plătească amenzi în valoare de 26,1 miliarde de woni (20 milioane euro).

"Acuzatul a adus atingere principiilor Constituției folosind autoritatea sa de președinte în scopuri personale", au menționat procurorii într-un comunicat. "Prin urmare, el a devenit al patrulea președinte al Coreei de Sud care a fost arestat pentru acuzații penale, imprimând semne de neșters asupra istoriei constituționale", notează sursa citată.

Potrivit acuzării, Lee a acceptat mită în valoare totală de 11 miliarde de woni între alegerea sa, la sfârșitul anului 2007, și 2012.

El este suspectat că a fost mituit de către Grupul Samsung pentru a acorda în 2009 grațierea prezidențială a președintelui gigantului sud-coreean Lee Kun-Hee, condamnat pentru evaziune fiscală. Samsung, la fel ca și fostul președinte, neagă aceste acuzații.

Cele 11 miliarde de woni reprezentând mită ar include 1,7 miliarde provenite din fonduri secrete ale NIS, serviciile de informații din Coreea de Sud, și 3,5 miliarde plătite în schimbul unor favoruri de către oameni de afaceri.

Lee a declarat că este "insultat" de aceste acuzații și a menționat că mărturiile rudelor și colaboratorilor săi au fost "inventate de la zero".

Verdictul este așteptat până la 8 octombrie, potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap.

În luna august, condamnarea pentru corupție și abuz de putere a fostei președinte Park Geun-hye, destituită în 2017 în urma unui scandal răsunător, a fost mărită la 25 de ani de închisoare.

Înaintea ei, alți doi președinți, Chun Doo-Hwan și Roh Tae-woo, au fost găsiți vinovați pentru trădare și corupție în anii '90.

Predecesorul lui Lee, Roh Moo-hyun s-a sinucis în timp ce era implicat într-un scandal de corupție în 2009.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău