Corupția rămâne principala barieră pentru dezvoltarea mediului de afaceri în Republica Moldova

  • 27 Septembrie 2021 13:20
Corupția rămâne principala barieră pentru dezvoltarea mediului de afaceri în Republica Moldova

Corupția rămâne principala barieră pentru dezvoltarea mediului de afaceri în Republica Moldova, fiind necesară reformarea reală a sistemului judiciar dar și reforme în alte domenii precum legislația fiscală, lupta cu economia informală, a legislației muncii sau în domeniul concurenței. Aceste concluzii și recomandări se conțin în noua ediție a Cărții Albe, elaborată de Asociația Investitorilor Străini, din care fac parte cele mai mari companii cu capital străin din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Cartea Albă, publicată de Asociația Investitori Străini și aflată la a șaptea ediție, reprezintă un set de constatări și propuneri pentru îmbunătățirea climatului investițional din Republica Moldova. 

Investitorii străini cer statului intervenții dure pentru reformarea sistemului justiției și salută unele reforme inițiate. În același timp, propun și anumite amendamente favorabile mediului de afaceri precum prohibiția la arestarea oamenilor de afaceri pentru încălcări care produc pagube mici, sau excluderea medierii juridice, procedură care tergiversează procesele judiciare.

În domeniul fiscal investitorii străini se pronunță pentru stabilirea unei metode unice de calculare a taxelor locale. În același timp, aceștia solicită și amendarea Codului Muncii în favoarea angajatorilor precum posibilitatea suspendării contractului de muncă în caz de lipsă nemotivată de la serviciu, posibilitatea încheierii contractelor de muncă pe o perioadă determinată de doi ani, majorarea perioadei de probă la angajare de la trei la șase luni. Codul Muncii al Republicii Moldova conține unele prevederi învechite, potrivit directoarei executive a Asociației, Ana Groza.

Premierul Natalia Gavriliță a menționat într-un mesaj că autoritățile își doresc stabilirea unei bune conlucrări cu mediul de afaceri.

Asociația Investitorilor Străini, fondată în septembrie 2003, întrunește 22 de membri din 15 țări – cele mai mari companii cu capital străin din Moldova, ce au creat peste 24.000 de locuri de muncă. Volumul total al investițiilor realizate de membrii Asociației este estimat la aproximativ 1,4 miliarde de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău