Corupția în cadrul instituțiilor de învățământ din Republica Moldova persistă, constată experți anticorupție

  • 20 Decembrie 2022 13:33
Corupția în cadrul instituțiilor de învățământ din Republica Moldova persistă, constată experți anticorupție

Corupția în cadrul instituțiilor de învățământ din Republica Moldova persistă, constată experți anticorupție, specialiști în educație, profesori, reprezentanți ai asociaților parentale, transmite Radio Chișinău.

Aceștia au recomandat, în cadrul unei dezbateri publice, mai multă transparență în gestionarea bugetului instituțiilor, zero mită pentru înmatricularea minorilor în școli și grădinițe și respectarea drepturilor omului la o educație gratuită de calitate.

Propunerile vin în urma realizării unui studiu de către Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

Democratizarea sistemului de învățământ constă în toleranță zero la fenomenul corupției. Obiceiurile de colectare de fonduri, frica părinților de a se opune acestor inițiative de suplimentare a bugetului școlilor ar trebui oprit, au declarat experții anticorupție la conferința „Prevenirea și diminuarea corupției în sistemul de învățământ din Moldova. Propuneri pentru noua strategie anticorupție”.

Coordonatoarea de proiect Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Janine Baudach a declarat că primul pas spre combaterea corupției constă în schimbarea obiceiurilor, iar aceste rezultate vor stimula alți actanți din sistemul de educație să preia ca modele societale persoane competente care pun accent pe valoare:

„De exemplu dacă mergi și achiți o mită pentru copil să fie înscris într-o școală sau grădiniță, uite aici trebuie să vină acele schimbări de comportamente, schimbări de obiceiuri, și doar atunci vor funcționa când vom avea aceste modele și vor pune capăt acestui cerc vicios”,  a declarat Janine Baudach.

Fenomenul corupției acționează negativ asupra claselor sociale vulnerabile, fiind încălcat dreptul la educația obligatorie, a declarat coordonatoarea de proiect Ala Revenco de la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă:

„Dacă să vorbim în continuare de impactul corupției și de integritate în sistemul educațional, în primul rând aceasta afectează dreptul la educație. Noi să nu uităm că în Rep. Moldova, conform Constituției, este garantat dreptul la educație gratuită. Din păcate aceste drepturi sunt încălcate, sau sunt anumite impedimente pentru realizarea acestui drept pentru realizarea educației de calitate”,  a declarat Ala Revenco.

Pentru combaterea fenomenului corupției în sistemul educațional, ar trebui exclus prezența copiilor din schemele de colectarea a fondurilor neoficiale , recomandă  experta anticorupție, Cristina Ciubotaru:

„Importanță de gradul zero: să rupem contactul copilului cu aceste fenomene. Să scoatem copilul din ecuația banilor. Fiindcă atunci când copilul știe că a luat banii de la mama sau tata ca să îi dea profesorului, directorului, asociației sau unui alt coleg de clasă care colectează fonduri, până la universitate ei deja știu cum se adună banii, cum se împart, ce avantaje ai dacă îi ții o săptămână și îi dai mai târziu. Tot felul de scheme. Aceștia-s viitori escroci, credeți-mă”, recomandă  experta anticorupție, Cristina Ciubotaru.

Incluziunea economică, vulnerabilitatea socială, incluziunea cu cerințe educaționale ar trebui să responsabilizeze atât profesioniștii din sistemul educațional, cât și părinții în combaterea fenomenului corupției din Rep. Moldova, a declarat experta anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău