CORUPȚIA funcționarilor pune în PERICOL viața a zeci de mii de animale dar și a oamenilor

  • 13 Octombrie 2015 19:08
CORUPȚIA funcționarilor pune în PERICOL viața a zeci de mii de animale dar și a oamenilor

Un conflict dintre un agent economic și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care durează deja mai bine de un an, pune în pericol viața a zeci de mii de animale domestice, dar și a oamenilor.

Din cauza că părțile nu reușesc să ajungă la o înțelegere în privința rezultatelor ultimelor licitații de stabilire a firmei care va obține dreptul să vândă statului vaccinuri, cazul fiind pe rol în instanță, există riscul ca deja al doilea an consecutiv campania de vaccinare să nu mai aibă loc, iar cele câteva cazuri sporadice de antrax din această vară să se transforme într-o zonă extinsă de infectare, susțin cei de la ANSA.

După ce campania de vaccinare a animalelor din acest an nu a mai avut loc, planează riscul ca și în 2016 aceasta să fie compromisă. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a fost atacată în instanță de către un agent economic, fiind învinuită că ar fi încălcat legislația, favorizând un participant la licitația de furnizare a vaccinurilor pentru animale. Potrivit președintelui ”Decebal Impex” SRL, Gheorghe Alexa, după ce ANSA a anulat două licitații, invocând  lipsa banilor, a eliminat ilegal un șir de condiții pentru a favoriza un agent economic, ca acesta să câștige a treia licitație pentru furnizarea vaccinurilor.

„Au trucat licitația pentru a favoriza un agent economic. În mod normal după producerea vaccinurilor acestea 40 de zile trebuie să stea în laborator. Firma câștigătoare s-a angajat să le aducă în țară în maxim 25 de zile.  Așa prețuri nu sunt reale. Nu există vaccinuri bune, calitative, mai ieftine decât apa simplă ambalată. Schimbă etichetele și le vând. Sunt bani aruncați în vânt.  Vom demonstra în instanță că s-a încălcat legislația”, a declarat Gheorghe Alexa.

Directorul interimar al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Grigore Porcescu, spune că primele două licitații au fost anulate din cauza că cei de la ”Decebal Impex” au solicitat o sumă de două ori mai mare decât cea prevăzută inițial în buget. În același timp, omiterea unor prevederi din lista inițială a avut drept scop simplificarea importului de vaccinuri în Republica Moldova, pentru a nu fi admisă răspândirea mai multor boli care pot transforma Republica Moldova într-un focar de infecție.

„Acest conflict ține de niște reglări de conturi între agenții economici care au participat la licitație. Cel care a pierdut a propus un preț final cu 3 milioane de lei mai mare ca ceilalți. Acum ne-a atacat și în instanță, făcând astfel ca să fie blocată sistarea vaccinurilor. Vrea să ne oblige să impunem condițiile pe care le dorește el. Dar nu trebuie să uităm că există boli transmisibile de la animale la om. Vara trecută au fost înregistrate două cazuri de antrax. In cazul în care nu vom avea vaccinuri, situația se poate agrava”, a declarat Grigore Porcescu.

Pe durata conflictului dintre Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și firma de achiziție a vaccinurilor, aproape 200 de mii de animale au rămas nevaccinate, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Chiar dacă ANSA are rezervat un stoc de aproape 20 de mii de vaccinuri pentru situații de urgență, acesta este prea mic pentru a opri un eventual focar de infecție la nivel regional.

În 2013, ANSA a achiziționat aproape 11 milioane de doze de vaccin pentru păsări, ovine, caprine, vite și cai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău