Corupția electorală va fi amendată cu zeci de mii de lei. Veronica Mihailov-Moraru: „Este o amendă de trei-patru ori mai mare față de ceea ce avem acum”

  • 24 Iulie 14:15
Corupția electorală va fi amendată cu zeci de mii de lei. Veronica Mihailov-Moraru: „Este o amendă de trei-patru ori mai mare față de ceea ce avem acum”

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv astăzi inițiativa legislativă care prevede sancționarea corupției electorale. Astfel, alegătorii care vor pretinde sau primi bani, bunuri sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un candidat riscă amenzi de până la zeci de mii de lei. Valoarea amenzilor este de patru ori mai mare decât în prezent, a declarat în ședința de Guvern, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, transmite Radio Chișinău.

Alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat riscă amenzi ce vor porni de la 330 de unități convenționale, echivalentul a 16.500 de lei.

Inițiativa este menită de eficientizeze mecanismul de investigare și sancționare contravențională pentru acțiunile de corupere pasivă, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Prin acest proiect de lege, alegătorii care vor pretinde, accepta și primi bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare, servicii sau alte foloase, personal sau prin mijlocitor, în scopul exercitării drepturilor electorale în mod viciat, sau neexercitării acestor drepturi  în favoarea unui concurent electoral, vor fi supuși sancțiunilor contravenționale, de la 330 de unități convenționale. Este o amendă de trei-patru ori mai mare față de ceea ce avem acum. Acest lucru înseamnă amendă de zeci de mii de lei”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Coruperea alegătorilor reprezintă o amenințare periculoasă pentru corectitudinea și integritatea procesului electoral, care afectează statul de drept și sporește neîncrederea în entitățile statului. Precedentele existente pe parcursul anilor au demonstrat faptul că acțiunile de corupere a alegătorilor sunt frecvente în cadrul campaniilor electorale. Deși există mecanisme legale care contribuie la combaterea coruperii, acest fenomen urmează să fie abordat constant în vederea îmbunătățirii cadrului legal ce ar permite alinierea la cele mai bune standarde în domeniul integrității publice”, se arată în nota informativă a proiectului.

Analiza statisticilor raportate de organele de drept competente, precum și practica judiciară, au scos în evidență faptul că, pe lângă sancționarea penală, e necesară și sancționarea contravențională, fapt ce va contribui la eficientizarea mecanismului de investigare și documentare a cazurilor de corupere electorală”, se mai arată în nota citată.

Proiectul urmează a fi propus spre examinare în plenul Parlamentului, cu luarea în calcul a mai multor propuneri de îmbunătățire și comentarii, a subliniat ministra Justiției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău