Corupția din vămi, un fiasco al justiției (Adevărul)

  • 23 Octombrie 2013 11:26
Corupția din vămi, un fiasco al justiției (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 23 OCTOMBRIE

Adevărul scrie că peste 50 de vameși și polițiști de frontieră din Republica Moldova și România sunt reținuți și cercetați penal în urma unei operațiuni comune de amploare desfășurate de către autoritățile judiciare din cele două țări. Ofițerii au efectuat peste 100 de percheziții în punctele vamale Leușeni și Albița, la domiciliile și în mașinile suspecților.  În funcție de cât de importantă era marfa sau de cât de încărcat era vehiculul, șoferii plăteau până la 200-300 de euro, în diverse valute.

Corupția din vămi, un fiasco al justiției – titrează cotidianul la același subiect.

Comentând situația privind corupția din Republica Moldova, jurnalista Valentina Basiul constată în Adevărul că anii trec în timp ce noi ne văicărăm cât de săraci suntem și cât de corupți sunt „unii“ dintr-ai noștri. Oftăm când vedem în ce vile stau „corupții“, poate le vom fotografia și le vom da pe net sau la ziare. Până aici merge anticorupția la noi, dar nicidecum nu ne va mustra conștiința și pentru acțiunile noastre care duc la coruperea funcționarilor, scrie publicista, care compară situația cu o amnezie națională.

Adevărul mai publică povestea unui tânăr inginer din Republica Moldova, Alexandru Balan, care a inventat un sistem antiexplozie și altul antitraumă, care vor diminua considerabil pagubele din timpul catastrofelor aviatice.

În Timpul, Constantin Tănase scrie despre falimentul moldovenismului antiromânesc. Model identitar pe care l-au creat guvernele până acum a eșuat. Fiindcă, potrivit autorului, orice formă de moldovenism antiromânesc înseamnă automat și antieuropenism. Constantin Tănase amintește că și guvernările care s-au declarat democrate și proeuropene au promovat o politică antiromânească, pentru că s-au temut de România, să nu le înghită țărișoara. Constantin Tănase mai explică  în Timpul că guvernanții, fiind preocupați de probleme stataliste, nu au dorit să rezolvați nicio chestiune fundamentală pentru existența unei Moldove europene și nu au distrus sistemul. Din această cauză s-au temut de condamnarea comunismului, de reabilitarea onestă a deportaților, au acceptat, alături de comuniști, o legislație pentru minoritățile naționale care nu a admis integrarea lor în viața Republicii Moldova, consideră editorialistul.

Ziarul Național publică un reportaj foto de la protrestele comuniste în care arată fețele dubioase ale unor manifestanți. Comuniștii au adunat, iarăși, în centrul capitalei câteva sute de oameni și au cerut demisia Guvernului. Potrivit publicației, pe lângă activiștii de partid, în mulțime s-au evidențiat mai multe persoane îmbrăcate în treninguri și fumând nervos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău