Coronavirusul se propagă în Europa, cu Italia platformă de răspândire a virusului

  • 26 Februarie 20:00
Coronavirusul se propagă în Europa, cu Italia platformă de răspândire a virusului

După Italia, noul coronavirus se propagă în prezent în restul Europei, stârnind teamă și forțând autoritățile să ia măsuri de prevenire a extinderii epidemiei.

Mai multe țări europene, printre care Austria, Elveția, Croația sau Grecia au confirmat primele cazuri de infectare, cele anunțate de aceste patru țări fiind descoperite toate la persoane venite din Italia, unde cel mai recent bilanț arată 374 de cazuri confirmate și 12 decese, consemnează AFP.

Italia pare să fi devenit o platformă de răspândire a virusului, astfel că mai multe state europene și-au sfătuit cetățenii să evite călătoriile în această țară ori au plasat în carantină persoanele venite din zonele cele mai afectate.

Statele vecine Italiei au ales totuși să mențină deschise frontierele cu această țară, oficialii de la Roma protestând energic față de ideea închiderii granițelor. Idee care nu este agreată nici de oficialii europeni. ''Viruși precum COVID-19 și-au arătat capacitatea de a trece frontierele'', susține comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, pronunțându-se împotriva închiderii granițelor și îndemnând statele UE să ''se coordoneze și să facă schimb de informații'' pentru a combate epidemia cu acest virus despre care ''rămân multe întrebări fără răspuns, precum originea sa și modalitățile de transmitere''.

Comisia Europeană a cerut personalului său care a trecut prin ''zona roșie'' ce cuprinde cele 11 localități italiene plasate în carantină să se autoizoleze timp de 14 zile, un consemn asemănător fiind emis de Parlamentul European, dar care vizează zonele mai extinse din Italia afectate de coronavirus.

Alte state ale UE care au confirmat mai multe cazuri de infectare sunt Franța, cu 17 cazuri, dintre care două decese, Germania, 18 cazuri, și Spania, cu 11 cazuri, acestea din urmă fiind toate corelate cu călătorii efectuate în Italia.

Există însă cazuri pentru care nu a fost constatată o legătură epidemiologică clară, respectiv persoane care nu au fost în focare de infecție sau care nu au avut contacte cunoscute cu persoane infectate.

În Ungaria, Coaliția Democrată (DK) de opoziție a întrebat guvernul de ce nu s-a luat nicio decizie de a verifica din punct de vedere medical "masele" de muncitori români care călătoresc prin Ungaria venind din zona de nord a Italiei lovită de coronavirus pentru a se întoarce acasă. Primarul orașului Eger (la nord-est de Budapesta) a închis piscina din localitate și a ordonat dezinfectarea acesteia după ce echipa locală de polo a revenit din Italia.

Pentru prima dată, numărul noilor cazuri confirmate în lume l-a depășit pe cel din China, țara de unde a pornit epidemia. În total 411 noi cazuri au fost confirmate în China, față de 427 în restul lumii, circa 40 de țări fiind până în prezent afectate, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Situația se agravează și în Coreea de Sud, a doua țară cea mai afectată după China și care a trecut pragul de o mie de cazuri confirmate.

În America Latină a fost confirmat primul caz în Brazilia, fiind vorba despre o persoană venită din Italia, în timp ce Iranul, care, cu excepția Chinei, înregistrează cel mai ridicat procent de decese în rândul persoanelor infectate, este acuzat că mușamalizează numărul real de cazuri, ceea autoritățile de la Teheran neagă. Poliția iraniană a arestat 24 de persoane acuzate de răspândirea online a unor ''zvonuri alarmiste'' privind propagarea noului coronavirus.

Printre efectele colaterale ale epidemiei se ramarcă anularea unor evenimente culturale sau sportive, degringolada de pe piețele financiare și incertitudinile privind evoluțiile economice. Lumea ''pur și simplu nu este pregătită să facă față'' acestei epidemii, a avertizat marți Bruce Aylward, expertul care conduce misiunea comună OMS-China.

În acest timp, la Vatican, Papa Francisc și-a exprimat compasiunea față de persoanele bolnave și a îndemnat oamenii ''să stingă televizorul și să deschidă Biblia'', pentru a combate zvonistica ce provoacă teamă.

În SUA, unde au fost confirmate deocamdată 57 de cazuri, directorul adjunct al Centrului de prevenire și control al bolilor, Anne Schuchat, a declarat că, deși riscul imediat este scăzut, situația la nivel global sugerează că o pandemie este probabilă. ''Nu este o chestiune de ''dacă''. Este o chestiune de ''când'' și câți oameni vor fi infectați'', a spus Anne Schuchat, potrivit Reuters.

Folosirea termenului de ''pandemie'' este însă dezaprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Conform directorului general al acesteia, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ''folosirea nechibzuită a cuvântului ''pandemie'' nu are niciun beneficiu concret, în schimb creează riscuri semnificative amplificând temeri și stigmate nejustificate și inutile și paralizează sistemele''. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
23
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,1 m/s
Sat
26
Sun
25
Mon
26
Tue
26
Wed
17

Curs oficial BNM 03 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 0.1822
USD 17.2272 0.0451
RON 4.0205 0.0394
UAH 0.6337 -0.0089
RUB 0.2448 0.0031
Arhivă Radio Chișinău