Coronavirusul circulă mai rapid decât în primăvară, avertizează consilierul științific al Guvernului francez

  • 23 Octombrie 2020 14:37
Coronavirusul circulă mai rapid decât în primăvară, avertizează consilierul științific al Guvernului francez

În prezent, coronavirusul se răspândește mai rapid decât în primăvară, în faza inițială a pandemiei, a afirmat vineri epidemiologul Arnaud Fontanet, consilier științific al guvernului francez, emițând unul din cele mai puternice avertismente de până acum cu privire la amploarea valului care a cuprins Europa, scrie Agerpres, preluat de Digi24

"Virusul circulă mai rapid ... Resurgența pandemiei a început în august", a spus Fontanet la postul BFM TV, atenționând că lupta împotriva acesteia va fi 'un maraton'.

După toate probabilitățile, Franța va depăși vineri un milion de cazuri de infectare cu coronavirus, devenind a doua țară europeană în această situație, după Spania.

Potrivit lui Fontanet, profesor la Institutul Pasteur, autoritățile franceze reușiseră să aducă sub control virusul spre sfârșitul lunii iunie, dar menținerea unui număr mic de spitalizări până la finele lui august a creat un fals sentiment de securitate, chiar dacă se înregistra deja o creștere a cazurilor de infectare.

"Și apoi a venit o săptămână rece în septembrie și toți indicatorii au luat-o în direcția greșită în toată Europa. Virusul se răspândește mai bine pe vreme rece pentru că noi trăim mai mult înăuntru", a explicat el.

După un vârf de 32.292 de spitalizări la 14 aprilie, când Franța se afla într-unul din cele mai stricte lockdown-uri din Europa, numărul pacienților internați cu COVID-19 a scăzut la un minim de 4.530 la 29 august, pentru a ajunge acum la 14.032, cu creșteri de peste 700 în ultimele patru zile.

"Spitalele și personalul medical se vor găsi într-o situație pe care o cunoaștem deja", a mai spus Fontanet, referindu-se la vârful din perioada sfârșit de martie - început de aprilie, când sistemul spitalicesc s-a aflat în pragul colapsului.

"Avem o mulțime de instrumente să ne protejăm împotriva virusului, dar ne așteaptă o perioadă dificilă", a adăugat el, făcându-se ecoul premierului Jean Castex, care a prognozat un noiembrie dur atunci când a anunțat noile restricții de circulație pe timp de noapte.

Ca și alți experți medicali, Fontanet a explicat că sunt necesare în jur de două săptămâni pentru ca măsurile de izolare să aibă un impact.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău