Coronavirus: Vaccinurile reduc riscul de răspândire a virusului pe cale nazală și orală, sugerează un studiu realizat în SUA

  • 16 Martie 2021 11:51
Coronavirus: Vaccinurile reduc riscul de răspândire a virusului pe cale nazală și orală, sugerează un studiu realizat în SUA

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu se protejează numai pe sine, ci reduc totodată riscul de răspândire a bolii și de infectare a altor indivizi, conform unei cercetări recent efectuată de un institut al armatei americane, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Studiul asupra infecțiilor realizat de Institutul Militar de Cercetare Walter Reed din Maryland a monitorizat cantitatea de virus care se reproduce în nasul, sinusurile și gâtul maimuțelor după ce acestea sunt vaccinate. Maimuțele, ca și oamenii, încă se pot infecta cu COVID-19 după vaccinare, însă vaccinul reduce severitatea bolii.

Cercetătorii au constatat la maimuțele care au fost vaccinate și apoi infectate ''o scădere rapidă a cantității de virus care se reproduce în nasurile lor și în căile aeriene superioare'', a declarat doctor Kayvon Modjarrad, directorul departamentului de cercetare a bolilor infecțioase la Walter Reed.

''Aici are loc transmiterea, iar boala se manifestă mai jos, în plămâni. Dar dacă există multe virusuri care se reproduc în nas, sinusuri, faringe, acolo se realizează transmiterea'', a declarat Modjarrad într-un interviu pentru McClatchy.

Laboratorul a măsurat cantitatea de virus din nas și căile respiratorii superioare ale maimuțelor în timpul testelor clinice ale propriului vaccin împotriva coronavirusului.

Potrivit lui Modjarrad, reducerea cantității de virus la animale a fost o modalitate de evaluare a eficacității vaccinului.

Totodată, studiul a constatat ceea ce și alte teste clinice efectuate asupra altor vaccinuri au descoperit, faptul că vaccinarea poate reduce riscul de transmitere.

''Am observat acest lucru în studiile efectuate pe animale. Așa că ne așteptam să existe probabil o oarecare reducere a transmiterii de la om la om. Iar acum începem să observăm acest lucru în studii efectuate în condiții reale'', a spus Modjarrad.

Și alte studii apărute recent sugerează că vaccinurile disponibile împotriva COVID-19 - produse de Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson - reduc riscul la persoanele vaccinate de a răspândi virusul altor indivizi.

Un studiu publicat recent de Universitatea Cambridge și Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (Public Health England) a constatat o reducere semnificativă din punct de vedere statistic a riscului de infectare a altor persoane de către indivizi care fuseseră vaccinați.

O altă cercetare, care s-a concentrat pe vaccinul Pfizer și a fost realizat în Israel, publicat în The New England Journal of Medicine, a ajuns la rezultate similare.

Îndrumări preliminare pentru persoanele vaccinate emise de CDC

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a emis săptămâna trecută o serie de îndrumări preliminare pentru persoanele vaccinate. Potrivit agenției, persoanele vaccinate se pot întâlni în siguranță cu alți indivizi vaccinați în spații închise sau cu persoane nevaccinate provenind din altă gospodărie dacă acestea din urmă prezintă un risc redus de a contracta o formă gravă de COVID-19.

Însă, agenția continuă să încurajeze persoanele vaccinate să poarte măști și să respecte distanțarea fizică în spații publice, pentru a se evita răspândirea virusului și riscul de infectare a altor indivizi.

Paul Offit, membru al consiliului consultativ pe tema vaccinării din cadrul Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite și director al centrului pentru educației pe tema vaccinării din cadrul Spitalului de Pediatrie din Philadelphia, a declarat că persoanele vaccinate ar trebui să continue să își ia măsuri de precauție din alte motive.

''Sunt complet vaccinat, port mască și mă distanțez fizic din motive egoiste'', a spus el. ''Poate sunt unul dintre acei 1 din 20 de oameni care nu este protejat. Adică, este 95% eficient'', a spus el cu referire la eficacitatea dovedită a vaccinului.

''Totul depinde de nivelul de prezență a bolii în comunitate'', a precizat Offit. ''Când se ajunge în punctul în care există mult mai puține cazuri și mult mai puține decese, atunci puteți ști că există (o cantitate) mult mai mică de virus în comunitate și vă puteți simți mai bine dacă sunteți vaccinați'', a adăugat el.

CDC a indicat că va continua să își actualizeze îndrumările asupra practicilor sigure pentru persoane vaccinate odată cu înmulțirea dovezilor științifice și pe măsură ce crește numărul indivizilor cărora le-au fost administrata vaccinuri.

''Pe măsură ce mai mulți oameni se vaccinează, iar știința și dovezile se extind, și pe măsură ce dinamica bolii în această țară se schimbă, vom continua să ne actualizăm îndrumările'', a declarat reporterilor doctor Rochelle Walensky, director CDC.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău